Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeth II. potpisala je Zakon o BREXIT-u koji je stupio na snagu

U Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Zakon o BREXIT-u stupio je na snagu nakon što ga je potpisala Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II., (rođena kao Elizabeth Alexandra Mary; London, 21. travnja 1926.), trenutna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papuanske Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea, Svetog Kristofora i Nevisa te glavarica Commonwealtha, zajednice  53 države koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale veze i suradnju te priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara, objavila je britanska vlada u četvrtak, osam dana prije napuštanja Europske unije.

Zakon o BREXIT-u stupio je na snagu nakon što ga je jučer potpisala Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II.

Njezino Veličanstvo, kraljica Elizabeta II. je, kao suveren, poglavar Škotske i Engleske Crkve te uz pretke iz njemačke vladarske dinastije i aristokratske obitelji Sachsen-Coburg-Gotha, također ima i daleke hrvatske pretke: Katarinu Zrinsku, kćer Nikole Šubića Zrinskog i Katarine Frankopan.

“Njezino Veličanstvo je dalo svoj kraljevski pristanak na tekst koji regulira uvjete razdruživanja nakon 47 godina burnog braka s EU-om”, napisao je na Twitteru britanski ministar zadužen za BREXIT,  Stephen Paul Barclay. “To omogućuje Velikoj Britaniji da 31. siječnja napusti Europsku uniju”, dodao je ministar.

Ugovor o izlasku sada treba ratificirati Europski parlament 29. siječnja kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske moglo postati prva zemlja koja napušta EU 31. siječnja u ponoć i okrenuti novu stranicu britanske i svjetske povijesti nakon tri godine odugovlačenja i burnih rasprava.

Britanski Dom komuna, tj. Donji dom britanskog Parlamenta je definitivno usvojio tekst u srijedu navečer, što je jako razveselilo konzervativnog premijera Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona, prenosi francuska novinska afencija AFP.

“Ponekad nam se činilo da nikada nećemo prijeći liniju BREXIT-a, ali uspjeli smo”, napisao je premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson, u priopćenju, javlja britanska novinska aencija Reuters.

“Sada možemo zaboraviti ogorčenost i podjele iz tri posljednje godine i usredotočiti se na pokretanje svijetle i uzbudljive budućnosti”, zaključio je britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson.  (Theo Ljubić, REUTERS, Sky News, AFP)

Facebook Komentari