Britanski ministar za Europu Christopher John Pincher: “Hrvati koji žive u UK mogu se apsolutno osjećati sigurno. London je vaš dom, London će ostati vaš dom.”

Hrvati koji žive u Ujedijenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske mogu biti spokojni jer im se ništa značajno neće promijeniti nakon BREXIT-a 31. siječnja 2020. godine, izjavio je medijima britanski ministar za Europu Christopher John Pincher.

Minitar Christopher John Pincher očekuje da će Republika Hrvatska kao predsjedavajuća EU-om “entuzijazmom i inovacijama” pridonijeti da London ostvari ambiciozan plan i do kraja godine dogovori se s Bruxellesom o budućim odnosima.

Naglasio je da je BREXIT samo “institucionalni” razvod s EU-om i da će Ujedinjeno Kraljevstvo osnažiti bilateralne odnose s članicama, uključujući i Republiku Hrvatsku.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Velike BritanijE i Sjeverne Irske radi ili studira oko šet tisuća Hrvata, uglavnom u Londonu, a u Republici Hrvatskoj živi šest stotina Britanaca. Republiku Hrvatsku svake godine posjeti oko devet stotina tisuća britanskih turista.

“Hrvati koji žive u Velikoj Britaniji mogu se apsolutno osjećati sigurno. London je vaš dom, London će ostati vaš dom”, rekao je ministar Christopher John Pincher.

“Prvoga veljače neće se dogoditi nikakva važna promjena. Želimo da se europski građani koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu i nakon 1. veljače osjećaju kao kod kuće”, dodao je ministar koji je u četvrtak u Zagrebu s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o planu predsjedanja.

Prijave za stalni boravak do kraja lipnja 2021.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske će Europsku uniju napustiti 31. siječnja ove godine, više od tri i pol godine otkad je većina od 52 posto građana izglasala izlazak iz bloka europskih država u kojem je bila od 1973. godine.

No, za Ujedinjeno Kraljevstvo će europska pravila vrijediti do kraja 2020. godine u sklopu prijelaznog razdoblja koje je dogovoreno da bi se ublažio BREXIT.

Žele li ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, europski državljani moraju do kraja lipnja 2021.godine zatražiti status stalnog boravka (tzv. settled status).

To je do kraja prošle godine učinilo 2,7 milijuna od oko tri milijuna građana Europske unije, a odbijena su samo dva zahtjeva zbog kriminalne prošlosti podnositelja.

Bilateralne veze s Republikom Hrvatskom ostaju snažne i bit će još snažnije, primjerice u multilateralnim organizacijama poput UN-a i NATO-a, OESS-a, Vijeću Europe. Napuštamo instituciju, a ne Europu. To je poruka koju želimo naglasiti, rekao je britanski ministar za Europu Christopher John Pincher

Oni koji dobiju stalni boravak neće imati fizički, nego digitalni dokument kojim će dokazivati pravo na ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Dva su razloga za to, kaže britanski minitar za Europu, Christopher John PincherPincher. “Digitalni se nikada ne može izgubiti, ali se može isprintati, a drugi je razlog stvar kulture Britanaca koji od 1952. godine nemaju osobne iskaznice”.

Prijava se ispunjava na internetu i besplatna je, a u komunikaciju s europskim građanima koji u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske žele ostati, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je uložila devet milijuna funti.

Službeni London računa na “entuzijazam i inovativnost” Republike Hrvatske

BEXIT je, uz novi višegodišnji financijski okvir i mogućnosti proširenja Europske unije, jedan od glavnih izazova predsjedanja Vijećem EU-a koje je Republika Hrvatska preuzela 1. siječnja.

Britanski konzervativni premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson uvjeren je da se sporazum o svim aspektima buduće suradnje s Europskom unijom može zaključiti do kraja 2020. godine, što u Bruxellesu smatraju upitnim.

No, britanski ministar za Europu Christopher John Pincher tvrdi da je kraj godine realističan rok i vidi u tome važnu ulogu najmlađe članice Europske unije.

“Možemo li to postići? Da, možemo, uz pomoć Hrvatske, njezinog entuzijazma, inovacija možemo to učiniti”, kaže britanski ministar.

“Gdje ima volje, ima i načina. Ako iskoristimo zamah iz posljednjih par mjeseci i vještine pregovaračkih timova…da, možemo imati sporazum do kraja 2020.”, uvjeren je.

Uzor za buduće trgovinske odnose s EU-om London vidi u sporazumu između Kanade i Europske unije (CETA), a jednako važna mu je i sveobuhvatna suradnja s Europkom unijom i s članicama pojedinačno.

Bilateralne veze s Republikom Hrvatskom ostaju snažne i bit će još snažnije, primjerice u multilateralnim organizacijama poput UN-a i NATO-a, OESS-a, Vijeću Europe, rekao je britanski ministar za Europu Christopher John Pincher.

To se odnosi i na suradnju u sigurnosti, obrazovanju, gospodarstvu i zaštiti okoliša, dodao je ministar Ujedinjenog Kraljevstva koje će u studenome u Glasgowu biti domaćin UN-ove klimatske konferencije COP26.

“Napuštamo instituciju, a ne Europu. To je poruka koju želimo naglasiti”, zaključio je britanski ministar za Europu Christopher John Pincher. (Theo Ljubić)

Facebook Komentari