Američki izaslanik Brian H. Hook: “Ako će iranski general Esmail Qaani slijediti isti put ubijanja Amerikanca, onda će ga snaći Soleimanijeva sudbina”

Američki izaslanik za Iran, Brian H. Hook

Nasljednik iranskog generala ubijenog u napadu dronom američkih zranih snaga USAF doživjet će istu sudbinu ako će nastaviti putem ubijanja Amerikanaca, poručio je posebni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Islamsku Republiku Iran, piše saudijska tiskovina Asharq al-Awsat, koja izlazi u Londonu na arapskom jeziku. U glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je i sjedište redakcije tiskovine Asharq al-Awsat.

Službeni Washington je iranskog generala Quassema Sulejmanija optužio da je organizirao napade milicija koje se u savezu s Islamskom Republikom Iran, na snage Sjedinjenih Amerikih Država i Saveznika u regiji. Predsjednik SAD-a Donald John Trump je 3. siječnja 2020. godine zapovijedio napad MQ-9 Reaper dronom, poznatog i po nazivu Predator B na generala Soleimanija u  Republici Iraku. Nakon Soleimanijeve smrti, službeni je Teheran odmah imenovao briadnog generala Esmail Qaanija za zapovjednika vojnih efektiva Quds, elitne postrojbe Revolucionarne garde Islamske Republike Iran koja vodi akcije u inozemstvu. Iranski brigadni general Esmail Qaani se zakleo slijediti Soleimanijev smjer. “Ako će Esmail Qaani slijediti isti put ubijanja Amerikanca onda će ga snaći ista sudbina”, rekao je američki izaslanik Brian H. Hook  saudijskom listu Asharq al-Awsat.

Brian H. Hook je podsjetio kako je američki predsjednik Donald JohnTrump već ranije jasno rekao “da će se na svaki napad na Amerikance ili američke interese odlučno odgovoriti. To nije nova prijetnja. Predsjednik je uvijek govorio da će odlučno odgovoriti kako bi zaštitio američke interese”, opetovano je naglasio Brian H. Hook. “Mislim da iranski režim sada razumije kako ne može napadati Ameriku i proći bez posljedica”, dodao je.

Nakon imenovanja vrhovnim zapovjednikom snaga Quds i IRGC – Iranske Revolucionarne garde, iranski briadni general Esmail Qaani je rekao da će nastaviti Soleimanijev “svijetli put” te da je cilj istjerati snage SAD-a iz regije.

Američka prijetnja ubojstvom enerala Esmail Qaanija je znak “državnog terorizma”, odgovorio je jučer glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi, po službenoj iranskoj novinskoj agenciji IRIB. “Te su riječi službena najava i jasno razotkrivanje američkog ciljanog i državnog terorizma”, rekao je Mousavi i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi Hookove izjave.

(Theo Ljubić, Asharq al-Awsat, IRIB, Agas Channel Global NEWS, Al Jazzera English)

Facebook Komentari