Kriza na Bližnjem istoku se zaoštrava: britanska lovačka nuklearna podmornica klase Astute spremna čeka naredbu raketiranja iranskih ciljeva

Britanska lovačka nuklearna podmornica klase ASTUTE

Raketni napadi vojnih snaga Islamske Republike Iran noćas rano ujutro na američke snage u Republici Iraku u znak odmazde za američki napad dronom i ubojstvo iranskog generala i zapovjednika Iranske revolucionarne garde i snaga Quds, Quassema Soleimanija prošli tjedan u Bagdadu, potaknuli su strah od novog rata na Bližnjem istoku.

Iranska državna televizija objavila je kako je Islamska Republika Iran u noći s utorka na srijedu ispalila petnaest raketa na američke ciljeve u Republici Iraku te je objavila snimak kako ožalošćeni slave iranski napad. Američki Pentagon je potvrdio je da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23:30 navečer u utorak. Zapovjedništvo vojske Republike Irak tvrdi da su ispaljene dvadeset i dvije rakete.

Iranski dužnosnici rekli su kako službeni  Teheran nije želio rat i da su napadi odgovor na ubojstvo Quassema Soleimanija, moćnog generala koji je sahranjen nakon nekoliko dana žalosti.

ANGLO-AMERIČKI OBAVJEŠTAJNI PODACI TVRDE DA JE UBIJENI GENERAL PLANIRAO KRVAVE NAPADE I NA LONDON

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald John Trump je u svojoj Twitter objavi napisao da se procjenjuje broj žrtava i štete te da će dati izjavu u srijedu ujutro. “Sve je dobro”, dodao je predsjednik SAD-a koji je u prosincu 2018. godine posjetio napadnutu zračnu bazu Ain Al-Asad.

Brod Njezinog Veličanstva, lovačka nuklearna podmornica klase Astute pripravno čeka naredbu raketiranja ciljeva u Islamskoj Republici Iran, ukoliko bude potrebito

Jedan neimenovani američki vojni izvor je rekao kako nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati, dok Iranci tvrde kako je ubijeno osamdeset “američkih terorista” i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema, makar ozbiljni svjetski analitičari drže da se Iranci namjerno razbacuju podacima kako bi umirili domaću javnost.

Vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Danske i Kraljevine Norveške službeno su priopćile kako nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u iranskim raketnim napadima, dok je također i Vlada Republike Irak također potvrdila da nema žrtava među iračkim vojnim snagama.

Iranski dužnosnici pozvali su Sjedinjene Američke Države da povuku svoje vojnike iz Republike Irak i iz Sirijske Arapske Republike te da tim činom spriječe nova stradanja. Upozorili su također američke saveznike, uključujući i Državu Izrael, da ne dopuste napade sa svojih teritorija na Islamsku Republiku Iran.

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe iranskog ajatolaha Alija Huseinija Hameneija rekao je da su raketni napadi “najslabiji” od nekoliko scenarija odmazde te je potvrdio kako Islamska Republika Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu, objavila je iranska državna televizija.

U međuvremenu je britanski Admiralitet objavio kako je britanska nuklearna podmornica klase Astute, naoružana krstarećim raketama Tomahawk u položaju da napadne ciljeve u Isamskoj Republici Iran, ako se prošire napetosti na Bližnjem istoku. Unatoč diplomatskim pokušajima niza zemalja, pa i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske da se postigne deeskalacija sukoba između Sjedinjenin Američkih Država i Islamske Republike Iran, britanski stožer Kraljevske ratne mornarice temeljito radi na osiguravanju svih raspoloživih mogućnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo vojno podrži američke snage stacionirane na Bližnjem istoku, ukoliko to zapovjedništvo američkih snaga zatraži, piše britanski konzrvativni visokotiražni tabloid The Sun.

Isto tako su elitni Kraljevski komandosi SAS-a i SBS-a također već na terenu u Republici Iraku spremni za različite diverzantske i spasilačke misije, dok je ubijeni iranski general Quassem Soleimani fizički eliminiran, nakon što je primljena obavještajna informacija kako su se njegove snage Quds spremale na otmice američkih i drugih zapadnih diplomata akreditiranih na Bližnjem istoku.

Sukladno tim anglo-američkim obavještajnim podacima, američki predsjednik Donald John Trump izjavio je kako je ubijeni iranski general Soleimani također planirao i krvave terorističke napade u Londonu.

I dok cijeli svijet isčekuje obraćanje naciji od strane američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, a vezano za najnovije iranske raketne napade na dvije američke vojne baze u Republici Iraku te eventualni američki odgovor na iranske napade, britanski vojni izvori, prenosi The Sun, otkrivaju kako »lovačka nuklearna podmornica« klase Astute spremna čeka naredbu raketiranja ciljeva u Islamskoj Republici Iran, ukoliko bude potrebito. ( Theo Ljubić, The Sun, VOA, The Guardian)

 
Share This Article