Maras: Stiže Bandićev kraj, građani su poslali jasnu poruku i njemu i HDZ-u

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba Gordan Maras bio je gost Novog dana. Govorio je o inicijativi za koju je gradski SDP skupio dovoljan broj potpisa, a radi se o referendumu o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Grada Zagreba.

O sudbini zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je na izborima podržao još uvijek aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, Maras je rekao: “Ono što mogu reći jest da sam ponosan na Zagrepčanke i Zagrepčane što su podržali promjene. HDZ snosi istu, ako ne i veću odgovornost od gradonačelnika Bandića u smislu da ga održava na vlasti. Sljedeći izbori će vrlo jasno pokazati što Zagrepčani misle o aktualnoj vlasti”.

Pojasnio je i inicijativu za koju je zagrebački SDP prikupio dovoljno potpisa, a tiče se GUP-a Grada Zagreba.

“Jedna od inicijativa je danas na dnevnom redu Skupštine, oko GUP-a. Ne želimo da prevladaju interesi pojedinaca. Predložit ćemo raspisivanje referenduma kako bi građani mogli reći što misle o GUP-u. Ukoliko većina zastupnika u Gradskoj skupštini tako odluči, referendum će se održati. Očekujem od predsjednika Skupštine Prgometa da uvrsti tu točku”, pojasnio je Maras.

Kazao je kako od HDZ-a ne očekuje ništa. “Ja samo očekujem da građani Zagreba vide za što se zalažemo u Skupštini. Ukoliko ovo ne prođe i ukoliko isforsiraju donošenje GUP-a, nama jedino preostaje preuzeti vlast na sljedećim izborima i promijeniti GUP”, ističe.

“Ove kućice na Adventu, to je vrh sante leda. Tu se mešetari zemljištima i određenim interesima. Tu se borimo s jednom hobotnicom koja je opasala cijeli grad. Grad Zagreb jednostavno nakon ovih godina takve vlasti zaslužuje određenu promjenu, a ne da se ti kumovi gradonačelnika bave idejama kako da zarade novac”, dodaje Maras.

Suradnja Milana Bandića i Kolinde Grabar-Kitarović
“Mislim da je vrlo jasna poruka građana što misle o njima. U Gradu Zagrebu je od svih županija najveći porast broja birača koji su išli u prilog SDP-a. Znam da će se mnoge stvari sad na gradskoj sceni promijeniti. Moje pitanje HDZ-u je zašto podržava tri godine Bandića i zašto im je tako dobro u toj hobotnici. Na sljedećim izborima će to doživjeti kraj što se SDP-a tiče”, rekao je Maras.

Osvrnuo se i na proceduru opoziva ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

“Više ne postoji mogućnost da budu prijevremeni izbori jer su svaki izbori u izbornoj godini redovni izbori. Opet će Plenković po sebi gledati što njemu više odgovara. Ono što je analogno tome jest da neće dati ni da se smijeni ministrica Divjak”, ističe Maras.

“Prevarom Vlade i dijela sindikata prema radnicima u prosvjeti izdani su ne samo njihovi zahtjevi nego i njihovi kolege – djelatnici koji rade u kuhinji i pomoćnim službama. Bit će tu emocija i rasprava. U obrazovanje ne da smo se priključili Europskoj uniji, već za njom zaostajemo”, dodaje Maras.

Prokomentirao je podršku Ivana Vrdoljaka i Milorada Pupovca novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“HNS je stranka koja je izgubila kredibilitet u potpunosti. Mislim da je irelevantno što gospodin Vrdoljak sada govori. On će ostati upamćen kao predsjednik HNS-a koji je upropastio stranku. Što se tiče gospodina Pupovca, ja vjerujem da on i daje podršku predsjedniku Milanoviću. Ja mislim da je za društvo, za ravnopravnost, za otvorenost i sigurnost svih građana super da je pobijedio Zoran Milanović”, kazao je Maras.

Na pitanje misli li da će Milanović izraziti svoj stav oko opoziva ministrice Divjak, Maras je rekao: “Ako vidite njegovu kampanju, siguran sam da će biti drugačiji po tome od Kolinde Grabar-Kitarović. On će svoj stav vrlo jasno komunicirati. No, ne na nekorektan način kao što je to činila Kolinda Grabar-Kitarović. On će konzumirati ono što ima, a to je povjerenje hrvatskih građana. Komentirat će određene situacije u društvu koje nisu dobre. On mora biti glas hrvatskih građana”.

O eventualnom premještanju predsjedničkog ureda s Pantovčaka kaže kako misli da postoji mogućnost da se to napravi na jedan korektan, primjeren način. “No, to je stvar tehnike i volje države da to riješi. Siguran sam da on ne pati od toga da ima takav ured kakav sada ima predsjednik Republike Hrvatske. Siguran sam da to država može odraditi, samo treba imati volje”, rekao je Maras.

Maras smatra da će Plenković i Milanović morati surađivati. “Nema tu mogu li. Te dvije funkcije su definirane ustavom i zakonima i to će tako biti. Siguran sam da će što se tiče Milanovića, ona biti u okvirima Ustava. Neće sastavljati Vladu i imenovati ministre i neće opstruirati sastavljanje Vlade. Ja ga znam osobno i siguran sam da neće biti odsutan kod ključnih tema koje se dešavaju u Republici Hrvatskoj”, ističe.

Siguran je kako Plenković i Milanović mogu dogovoriti izbor čelnika SOA-e. “Siguran sam da to mogu dogovoriti. Odgovornost Zorana Milanovića će što se toga tiče besprijekorna. Vjerujte mi, tu takvih drama neće biti. Osim ako HDZ na takvu funkciju ne bi želi postaviti osobe koji nisu primjerene za tu funkciju…”, kazao je Maras.

“Neke stvari će biti puno drugačije nego što su bile do sada. Mislim da je sudstvo u Republici Hrvatskoj jedno područje gdje su građani jako osjetljivi”, dodaje.

Upitan što će se dogoditi ukoliko se izglasa referendum, odnosno ako građani budu protiv zagrebačkog GUP-a, pojašnjava: “Građani mogu reći podržavaju li GUP ili ne. Ako kažu da ne podržavaju, onda se ta odluka mora ispoštovati. Dopustite građanima Grada Zagreba da kažu što misle o tome i da jednostavno na neki način vidite jeste li vi u pravu. Inzistirat ćemo na tome”.

Facebook Komentari