Prijevremeni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji: po izlaznim anketama Konzervativci bježe Laburistima 12 %

Birališta u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske za prijevremene parlamentarne izbore otvorena su jutros u 7 sati prema londonskom vremenu – GMT te se uskoro bliži kraj glasovanja, a njihov ishod bit će ključan za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, koji je premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson obećao britanskim državljanima i svijetu za 31. siječnja 2020. godine. Brojanje glasačkih listića počet će odmah nakon zatvaranja birališta u 22 sata po londonskom vremenu GMT.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva i lider konzervativnih Torijevaca, Alexander Boris de Pfeffel Johnson glasao je danas u središtu Londona gdje je došao sa svojim psom, a čelnik laburista Jeremy Bernard Corbyn objavio je fotografiju pred biračkim mjestom na sjeveru britanske prijestolnice.

Prema posljednjim anketama instituta YouGov, britanska Konzervativna stranka znana i po nazivu Torijevci, vodi s 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je dvadeset zastupnika manje nego u prijašnjim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog ove godine, ali dvadeset i dva više u odnosu na izbore u 2017. godini. Institut navodi da bi takav rezultat bio najveći uspjeh konzervativaca od 1987. godine za mandata »Željezne Lady«, konzervativne premijerke i barunice Margaret Hilde Thatcher.

No, margina pogrješke te eventualni utjecaj pragmatičnog glasovanja i najnoviji trend u korist Laburističke stranke možda bi mogli dovesti do Donjeg doma komuna tj. Parlamenta bez većine, makar u to malo tko vjeruje. Nadalje, većina britanskih medija, i desnih i lijevih i centrističkih, ove izbore nazivaju drugim referendumom o Brexitu.

Torijevci vode oko dvanaest posto i ako se u konačnici to pretvori u rezultat, onda bi imali dovoljnu većinu da sastave Konzervativnu Vladu Ujedinjenog Kraljevstva

Kako javljaju prve izlazne ankete, britanska Konzervativna stranka na čijem je čelu aktualni premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson, je u prednosti nad britanskom Laburističkom strankom koju predvodi kontroverzni Jeremy Bernard Corbyn kojeg mnogi na Otoku nazivaju Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, zbog načina odijevanja, ali i dijela njegova svjetonazora. Ovi izbori, osim s Brexitom, obilježeni su i temom zdrastvenog sustava u Ujedinjenom Kraljevstvi, a što je Britancima druga stvar, nakon Brexita po važnosti.

Dakle, Torijevci vode s oko dvanaest posto i ako se u konačnici to pretvori u rezultat, onda bi imali dovoljnu većinu da sastave Konzervativnu Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Takoer, britanska Konzervativna stranka će u tom slučaju gurati svoju agendu te će uz malo sreće i bez prevelikih debata u Parlamentu moći izglasati Brexit, a onda će Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske moći napustiti Europsku uniju do roka koji je naciji i biračima obećao Alexander Boris de Pfeffel Johnson, a to je 31. siječnja 2020. godine.

Prvi rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske trebali bi biti poznati u 3:00 sati ujutro po londonskom vremenu (GMT ) , odnosno u 4:00 ujutro po ( CET) srednjeeuropskom vremenu. (Theo Ljubić, The Sun, The Economist )


 

Facebook Komentari