Vlada usvojila sporazum sa sindikatima u prosvjeti

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Prije početka sjednice premijer Andrej Plenković kazao je da su u tijeku posljednje pripreme pred početak predsjedanja Europskom unijom. Naveo je da je postignut dogovor sa sindikatima u školstvu.

“Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. Mi očekujemo da nadoknade ne izazivaju nove troškove. Odlučili smo da će dani provedeni u štrajku biti zaposlenima plaćeni, a nastavnici i učitelji će nadoknadu odraditi bez plaćanja dodatnih sredstava”, kazao je Plenković.

Vlada je prihvatila Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je kako se radi o ugovoru koji je sklopljen u prosincu 2017. godine.

Od rujna, kako je rekao, traju pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru te je postignut dogovor s reprezentativnim sindikatima zaposlenih u javnim službama. “Svih 11 sindikata, potpisnika TKU prihvaćaju tekst dodatka Temeljnog kolektivnog ugovora”, kazao je Aladrović.

Osnovica za izračun plaće uvećat će se tri puta po 2 %: od 1. siječnja 2020. do 31. svibnja 2020. godine 5.809,79 kn, koja će se obračunati i isplatiti s plaćom za siječanj, a koja se isplaćuje u veljači, od 1. lipnja 2020. do 30. rujna 2020. godine 5.925,99 kn, koja će se obračunati i isplatiti s plaćom za lipanj, a koja se isplaćuje u srpnju te od 1. listopada 2020. godine 6.044,51 kn, koja će se obračunati i isplatiti s plaćom za listopad, a koja se isplaćuje u studenom i nadalje. Regres i godišnja nagrada za božićne blagdane u 2020. godini iznosit će 1500 kn, a dar u prigodi dana Sv. Nikole u 2020. godini iznositi 600,00 kn.

Predsjednik Uprave Ivan Malenica kazao je da se Prijedlogom uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama predlaže povećanje od 1. prosinca ove godine za tri posto, od 1. lipnja iduće godine za jedan posto te od 1. siječnja 2020. za dva posto.

“Posebni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima propisani su člankom 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Sustav koeficijenata složenosti poslova u javnim službama koji je uveden 2001. godine uveo je razliku od 6,11% između radnog mjesta učitelja i nastavnika s jedne strane i asistenta u visokom obrazovanju s druge strane iako su kompetencije jednake”, navodi se u Prijedlogu.

“S obzirom da je Vladi Republike Hrvatske obrazovanje jedno od ključnih prioriteta nužno je i u vrednovanju rada nastavnika i učitelja kroz plaću pokazati važnost njihove uloge u kvalitetnom obrazovanju. Stoga je ova Vlada odlučila izmijeniti koeficijente složenosti poslova te ispraviti dugogodišnje nepravedno zaostajanje učitelja i nastavnika. Početna pozicija za izmjenu koeficijenata složenosti poslova bilo je ujednačiti koeficijente složenosti poslova radnog mjesta učitelja odnosno nastavnika sa dosadašnjim koeficijentom 1,325 sa radnim mjestom asistenta koji ima koeficijent 1,406. S obzirom da razlika u koeficijentima iznosi 6,11% na taj način su proporcionalno rasli i koeficijenti za druga radna mjesta nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama. Dinamika rasta dogovorena je sa socijalnim partnerima uzimajući u obzir da bude fiskalno održiva i ne ugrožava javne financije ni već donesen Državni proračun za 2020. godinu”, dodaje se u dokumentu.

Ministrica odgoja i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da se Prijedlogom zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju regulira dinamika uvećanja plaća zaposlenima prema dinamici iz Prijedloga uredbe o kojoj je već bilo riječ. Divjak je dobila ovlaštenje za potpisivanje ovog prijedloga s predstavnicima sindikata, piše Dnevnik.hr.

Share This Article