18.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Mnogima dobro doći kape, šalovi i rukavice, a ne zaboravite na "minuse"...

Mnogima dobro doći kape, šalovi i rukavice, a ne zaboravite na “minuse” pripremiti i “limene ljubimce”

Najavljivano se, na žalost, ostvarilo, pa se dosadašnjem popisu mjesta s rekordnom količinom oborine u studenome u četvrtak ujutro priključila pulska zračna luka, u petak ujutro i Metković, a s mjerenjem u petak navečer i Knin. U subotu ujutro možda će i još poneko mjesto. Naravno, još uvijek neslužbeno, dok to ne potvrde klimatolozi DHMZ-a, piše HRT.

I temperaturni ekstremi samo što nisu potvrđeni – posebice u Dubrovniku, gdje je rekordno visoka srednja mjesečna temperatura studenoga neprijeporna, unatoč suboti hladnijoj od petka, te prijepodne oblačnijoj nego poslijepodne. Vrlo će vjerojatno ovo biti najtopliji studeni i u Hvaru, možda i u Splitu, gdje će u subotu, nakon dulje vremena, cijeli dan puhati bura. Osjetna, iako slabija nego u primjerice Senju, gdje će imati česte olujne udare.

No, već tijekom sve oblačnije nedjelje opet okreće na jugo, gdjegod i jako, s kojim će doći i kiša, mjestimice i obilnija, najprije na sjeverni Jadran, u ponedjeljak i južnije. Za razliku od onoga prošlih dana, čak i tjedana, ovo će jugo biti kratkotrajno jer će već do kraja ponedjeljka na sjevernom Jadranu opet zapuhati bura, i to jaka i olujna, uz koju su čak ponegdje moguće i snježne pahulje, a od sunčanijega utorka će bure biti uzduž cijeloga Jadrana.

I na kopnu će sljedeći dani biti “izazovni” i “zanimljivi”! U nedjeljno će jutro biti česte magle i mraza, pa sunčanih sati, u drugom dijelu dana i sve mnogobrojnih oblaka, iz kojih ponegdje na zapadu već može biti i kiše. Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg – u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom. Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10 °C.

Stoga je krajnje vrijeme za zaštitu bilja od hladnoće, a tko nije – neka napokon premjesti lončanice u zatvorene prostore… I naravno, pripremite topliju odjeću i obuću, u kopnenom području čak pravu “zimsku” jer će mnogima dobro doći kape, šalovi i rukavice, a ne zaboravite na “minuse” pripremiti i “limene ljubimce”, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike