Je li uzrok nuklearne eksplozije između 10 do 20 kilotona u Južnokineskom moru incident američke nuklearne podmornice ili kineski nuklearni test?

Prema pisanju portala halturnerradioshov.com u Južnokineskom moru došlo je do snažne podmorske nuklearne eksplozije snage od 10 do 20 kilotona na dubini od oko 50 metara od morske površine. Zabilježeno je povećanje razine radioaktivnosti u NR Kini i na Tajvanu. Prema informacijama oceanografske službe za nadzor, trenutak eksplozije dogodio se 21. studenog ove godine u 18:22 sati prema istočno-američkom vremenu. 

Informacija o jučerašnjoj nuklearnoj eksploziji se od strane svjetskih novinskih agencija još uvijek provjerava. Prema dosadašnjim saznanjima eksplozija je prouzročila udarni val velike snage, koji je i bio registriran od strane senzora te je zabilježen čak i snažan potres koji je pogodio područje u blizini granice između Kraljevine Tajlanda i Laosa, a prema prvim izvješćima sve je prošlo bez veće štete.

Uz obale Južnog kineskog mora nalaze se države Narodna Republika Kina, Tajvan, Republika Filipini, Malezija, Brunej Darussalam, Republika Indonezija, Republika Singapur, Kraljevina Tajland, Kraljevina Kambodža i Socijalistička Republika Vijetnam.

Pacifik je, podsjetimo, prilično napeto područje posljednjih godina, obzirom na to da se oko Južnog kineskog mora, koje unatoč imenu seže više od 2000 kilometara južno od kineske obale, spore NR Kina, Tajvan, Republika Indonezija, Malezija, Republika Filipini i američki saveznik, Socijalistička Republika Vijetnam.

Zabilježeno je povećanje razine radioaktivnosti u Narodnoj Republici Kini i na Tajvanu

NR Kina svojata najveći dio ovog golemog mora, a njeno je svojatanje najozbiljnije jer je u tu svrhu izgradila i umjetne otoke od prirodnih grebena na otočjima Paracel i Spratly. Iako Narodna Republika Kina to poriče, dokazi potvrđuju da je na njih postavila vojne baze.

Geološke službe Socijalističke Republike Vijetnam, inače bliskog američkog saveznika danas u američko – kineskim konfrotacijama te geološke službe Republike Indonezije isključuju mogućnost da se radilo o potresu.

https://www.youtube.com/watch?v=UxB11eAl-YE

Zbog takvih okolnosti razmatraju se i druge varijnte uzroka, poput onih da se radilo o eksploziji nuklearne podmornice, prije svaga američke, koje su vrlo aktivne na tom području (prvenstveno američke nuklearne podmornice SSBNs i SSGNs klase Ohio, op.a. ), ili je pak riječ o najnovijem nuklearnom testu Narodne Republike Kine.

Ukoliko se dogodila eksplozija na podmornici tolike jakosti kako se navodi u priopćenjima, to bi svakako izazvalo pustoš, no na području Južnokineskog mora ne postoji ništa što samo po sebi može objasniti takav dogđaj.

Je li možda Narodna Republika Kina detonirala manji taktički nuklearni projektil u cilju da pošalje upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama zbog odluke američkog Senata i zbog pritisaka iz Bijele kuće u svezi sa situacijom u Hong Kongu, a koje službeni Peking smatra kao direktno miješanje u unutrašnje stvari NR Kine?

https://www.youtube.com/watch?v=9h8wlKRnu9g

Ili je možda riječ o kineskom nuklearnom upozorenju kao odgovor na američko te britansko i japansko vojno zalaganje za slobodnu plovidbu Južnokineskim morem kojeg službeni Peking svojata? Ili možda NR Kina osijeća posljedice gospodarskog nazadovanja zbog bespoštednog trgovinskog rata s SAD-om, pa na ovaj način signalizira da je spremna i na vojni sukob s Washingtonom ako uztreba?

Bilo kako bilo, službenih potvrda o nuklearnoj eksploziji u Južnokineskom moru još uvijek nema, makar prema pisanju inernetskog portala Top News On Line, američke obavještajne službe eksploziju povezuju s podizanjem nuklearne rakete s oceanskog dna.

(Theo Ljubić, HAL Turner Radio Show, Top News On Line)


 



Share This Article