VIDEO Vlada: Uskoro počinje utrka za Pantovčak, evo što potencijalni kandidati moraju napraviti; Plenković neće platiti štrajk učiteljima

Vlada će na sjednici u četvrtak donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, koja će stupiti na snagu 21. studenog. HRT doznaje da će prvi krug izbora biti 22. prosinca, a drugi 5. siječnja.

Izborni rokovi počinju nakon što Vladina odluka o izborima bude objavljena u Narodnim novinama. To znači da u 12 dana, od 22. 11. do 3. 12., svi koji se žele kandidirati na izborima za predsjednika moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa. Pritom svaki građanin može dati potporu samo jednom od kandidata.

Državno izborno povjerenstvo zatim ima 48 sati da provjeri valjanost potpisa. Ovisno o broju kandidata, službena će kampanja početi 4. ili 5. prosinca. Zadnji dan kampanje bit će 20. 12., izborna će šutnja biti 21. 12, a na prvi krug izbora izaći ćemo 22. prosinca.

No od 2000. godine nismo u prvom krugu izabrali predsjednika ili predsjednicu, stoga ćemo na birališta vjerojatno izlaziti i 5. siječnja 2020. godine.

Osim 10.000 glasova, kandidatima je potreban i novac. Zbog toga moraju otvoriti poseban bankovni račun, za što imaju rok do kraja prvog dana službenog početka izborne kampanje. Zasad je račun otvorilo 11 kandidata.

Na kampanju mogu potrošiti do osam milijuna kuna. Pritom najveći iznos donacije svakog pojedinaca može iznositi 30.000 kuna, dok najveći iznos donacije pojedine tvrtke može iznositi 200.000 kuna. Također, anonimne donacije su zabranjene.

Kandidati ne smiju prikupljati donacije od stranih država, političkih stranaka i pravnih osoba. Novac ne smiju primiti ni od državnih tvrtki, uključujući tvrtke koje su u vlasništvu županija, gradova, i općina. Kampanju im ne smiju financirati ni sindikati, udruge poslodavaca, vjerske zajednice, nevladine udruge, kao ni osobe ili tvrtke koje državi ili radnicima duguju novac, javlja Dnevnik.hr.

Sjednica Vlade

Uvodno je premijer Andrej Plenković podsjetio je na neke događaje proteklog tjedna. Pohvalio se da da će već danas biti donesen proračun za iduću godinu. ”Nastavljamo s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet”, rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima prosvjete.

”U mandatu ove Vlade osigurali smo povećanje osnovice za 11,5 posto, sredstva su povećana za više od 3 milijarde godišnje”, rekao je Plenković. Naglasio je da je Vlada pokazala želju da se problem i štrajk okončaju osobito zbog učenika. Kaže da se o koeficijentima ne pregovara nego je to uredba koju donosi Vlada. Izvijestio je da su jučer sindikatima ponudili dodatak u granskom kolektivnom ugovoru od 2 posto. Kaže da bi uz porezna rasterećenja to bilo povećanje plaća od 20 posto u mandatu ove Vlade. Ponovio je da se štrajk nakon petka neće plaćati. ”To ne bi imalo smisla, ta je odluka racionalna”, rekao je Plenković i ipak priznao da ima nelogičnosti u koeficijentima. Ponovno je apelirao na učitelje i profesore na provođenje reforme.

”Argument da se povećava i susjedu, a ne samo nama nije korektan”, rekao je predsjednik Vlade.

Nakon što Vlada donese odluku o raspisivanju izbora, ona će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama 21. 11. Nakon toga će kandidati imati 12 dana da prikupe 10.000 potpisa. Prvi krug održat će se 22. prosinca, a u slučaju drugog kruga na birališta ćemo i 5. siječnja 2020. godine.

Osim o izborima, na sjednici će biti riječi i o dopuni Odluke o izboru ponuditelja i prodaji hotela Zagorje, odnosno bivše političke škole u Kumrovcu, piše dnevnik.hr.

190. sjednica Vlade

Sjednica Vlade održat će se u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine, u 10.00 sati, u Banskim dvorima.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Nacrt konačnog prijedloga zakona o obradi biometrijskih podataka

2. Nacrt konačnog prijedloga zakona o genetski modificiranim organizmima (EU)

3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskom registru brodova (EU)

4. Nacrt konačnog prijedloga zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske

5. Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

6. a) Prijedlog odluke o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske
b) Prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike Hrvatske

7. Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti za razdoblje od 2020. do 2025. godine

8. a) Prijedlog odluke o osnivanju Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo
b) Izvješće o provedbi mjera iz Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine, za 2017. i 2018. godinu

9. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za Program potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru

10. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o izboru ponuditelja i prodaji nekretnine u k.o. Razvor, u naravi hotel Zagorje (bivša politička škola u Kumrovcu)

11. Prijedlozi odluka o davanju suglasnosti:
a) Gradu Novigradu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak
b) Općini Malinska-Dubašnica za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

12. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:
a) Prijedlog zakona o profesionalnoj mirovini (predlagatelj: prof. dr. sc. Mirando Mrsić, zastupnik u Hrvatskome saboru)
b) Prijedlog zakona o prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika (predlagatelj: prof. dr. sc. Mirando Mrsić, zastupnik u Hrvatskome saboru)
c) Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: prof. dr. sc. Mirando Mrsić, zastupnik u Hrvatskome saboru)
d) Godišnje izvješće o poslovanju Financijske agencije za 2018. godinu

13. Izvješće o stanju prirode u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2017. godine

14. Izvješće o provedbi Akcijskog plana za 2017. i 2018. godinu uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine

15. Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu, za rujan 2019. godine

16. a) Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Sveučilišta Macquarie i Votraint No 213 Pty Ltd, ovlašten za zastupanje Zaklade Hrvatskih studija o nastavku suradnje u poučavanju Hrvatskih studija, u okviru Odsjeka za međunarodne studije: jezici i kulture Fakulteta za humanističke znanosti Sveučilišta Macquarie
b) Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o načelima osnivanja i djelovanja Borbene skupine koja će biti stavljena na raspolaganje Europskoj uniji u drugoj polovici 2020. godine

17. Prijedlozi za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad:
a) 80. obljetnicom Ekonomskog instituta, Zagreb (Zagreb, 27. studenoga 2019. godine)
b) Svečanosti povodom obilježavanja 70. godina gorskog spašavanja u Hrvatskoj (Zagreb, 24. travnja 2020. godine).

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće

2. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu – usmeno izvješće

3. Kadrovska pitanja

4. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Facebook Komentari