Marić: Štrajk više nema smisla, jasno mi je zašto se sustav godinama nije uredio

Ministar financija, Zdravko Marić, uoči sastanka užeg kabineta Vlade novinarima je na ulasku u Banske dvore komentirao nastavak štrajka u školama te tijek pregovora sindikata s Vladom.

“Zašto bi mi sad razdvajali i rekli smo jasno da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ono što se događa proteklih tjedana, barem je meni jasno zašto se taj sustav godinama nije uredio”, rekao je ministar financija. Upitan koji je tome razlog, Marić nije htio odgovoriti.

“Ja pokušavam, apelirat ću i na svoje kolege i sve skupa da se taj sustav krene uređivati”, dodao je.

“Imate različite primjere, svatko od učitelja ima različitih razina i u sustavu prosvjete i na drugim razinama, svatko gleda svoj bruto i ovisno o uzdržavanim članovima ima odgovarajući neto”, rekao je Marić, dodavši da nisu samo učitelji dio javnih i državnih službi.

“Ta Pandorina kutija je davnih dana otvorena, budimo iskreni i otvoreni. Koliko god sam u državnoj i javnoj upravi, svaki dan dobijem novu spoznaju o tome što je u nekoj prošlosti nekad netko potpisao i dogovorio i sad se netko poziva na to”, rekao je Marić.

Ministar financija rekao je da je rješenje sa strane Vlade učiteljima došlo u smislu toga da su ponudili nastavak povećanja plaća. “Ne razumijem zašto uspoređivati se s nekim drugim. Gledajmo svoj segment, jesmo li zadovoljni, može li se tu nešto popraviti. Može, ali u skladu s mogućnostima”, rekao je Marić, dodavši da je jedina pozitivna stvar cijelog procesa štrajka i zahtjeva sindikata to što se ta tema otvorila.

“Mislim da si država ne bi trebala priuštiti da imamo početak školske godine, prvo polugodište, gdje djeca nisu imala puni tjedan dana nastave. To nema smisla, i nastavnici i djeca trebaju se vratiti u učionice i idemo nastaviti. Negdje se linije moraju povući”, rekao je Marić, dodavši da cijeli sustav ionako financiraju porezni obveznici, piše N1.

Facebook Komentari