U Dalmaciji kreće vremenski užas, crveni meteoalarm za veći dio Jadrana, Dubrovnik izdao posebno upozorenje

Državni hidrometeorološki zavod za danas je oglasio crveni meteoalarm za veći dio Jadrana. Konkretno, vrijeme će, kako upozoravaju, biti izuzetno opasno na Kvarneru te u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji.

Puhat će olujno jugo s najjačim udarima i do 130 kilometara na sat.

– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Za stupanj niži alarm, onaj narančasti, oglašen je za splitsku, dubrovačku i riječku regiju, te za dio Istre.

Grad Dubrovnik, piše Slobodna Dalmacija, je zbog toga građanima uputio posebno upozorenje.

– Narančasti meteoalarm odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća – poručuju sugrađanima iz gradske uprave.

Zbog jakog juga u prekidu su i neke brodske i katamaranske linije. Jadrolinija izvještava kako ne voze brodovi na linijama Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo te katamarani na linijama Korčula-Hvar-Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Što se tiče ostatka tjedna, ni tu nema nekih većih promjena.

– I nastavak tjedna bit će nestabilan. U srijedu će još ponegdje u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije biti obilne kiše, a vjerojatnost za nju postoji i u dane vikenda. U četvrtak i petak oborine će biti najmanje, a ujutro je mjestimice moguća i magla. Temperatura zraka na istoku zemlje znatno iznad prosjeka – već u srijedu ponegdje moguće i više od 20 °C.

Na Jadranu će vladati jugo pa će kiša biti česta, ponegdje i obilna – u srijedu u Dalmaciji lokalno može pasti i više od 100 litara po četvornome metru. Jako i olujno jugo u srijedu će slabjeti i samo prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, podno Velebita i buru. Ponovno obilnija oborina moguća je za vikend, kada će i jugo opet jačati – prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Facebook Komentari