Zadarski sud o određivanju istražnog zatvora osumnjičenicima za silovanje

Ad

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković osvrnuo se na jučerašnju odluku izvanraspravnog vijeća i određivanje istražnog zatvora za petoricu osumnjičenika za silovanje maloljetnice.

Misli da odluka nije donesena zbog pritiska javnosti. Istaknuo je da postoji nekakva atmosfera kako je određivanje istražnog zatvora sankcija, ali da ona to nije već je jedna mjera, te da je svaka odluka suca istrage podložna provjeri drugostupanjskog suda.

“Suci istrage imaju oko 600 predmeta godišnje, a 5-10 posto odluka bude preinačeno.”

Kaže da istragu vodi državni odvjetnik, a to što je sudac istrage na bolovanju ne znači ništa i istraga se nastavlja.

Dodao je kako je sudac istrage u svojoj prvotnoj odluci utvrdio da postoji opasnost utjecaja na svjedoka, ali je mislio da se to može sanirati mjerama opreza. “Izvanraspravno vijeće je potvrdilo u 90 posto odluku suca istrage, samo su preinačili u dijelu određivanja istražnog zatvora”, pojasnio je, prenosi N1.

Kaže da su tek dobili zahtjev nadležnog državnog odvjetnika o ispitivanju žrtve pa ne zna kada će se to dogoditi. Otkrio je i da treba biti ispitano i još nekoliko svjedoka. Dodao je da je kaznei postupak tek u začetku, što će se sve prikupiti je stvar istrage koja je tajna.

Nije mogao sa stopostotnom sigurnošću reći da je sudac istrage Marković podignuo kaznenu prijavu zbog curenja informacija iz spisa, a nije htio komentirati ni prosvjed koji se održao ispred suda.

Prosvjed u Zadru: Sude nam prema tome kako smo obučeni i tko stoji iza nas, vraćaju nas u feudalno doba

Facebook Komentari