SNV traži da se skine stigma s ćirilice, Pupovac kritizirao Predsjednicu RH

Da se bolje razumijemo naziv je kampanje koju su zajedničkim snagama u četvrtak pokrenuli Srpsko narodno vijeće i Zajedničko veće opština s ciljem promocije ćirilice u Hrvatskoj i skidanja stigme s tog pisma. Kampanja će se odvijati u tri faze i trajat će do 1. siječnja 2020. godine, kada Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, pišu Novosti, čiji je izdavač SNV.

Neposredan povod za njen početak je sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj će se u petak raspravljati o pitanju korištenja manjinskog jezika i pisma. Zbog toga su SNV i ZVO tiskali Statut Grada Vukovara na ćirilici i srpskom jeziku koji su na tiskovnoj konferenciji podijelili novinarima, podsjećajući i tako na činjenicu da vukovarski vijećnici, ako to žele, mogu tražiti i dobiti materijale na srpskom jeziku pisane ćiriličnim pismom. Bez obzira na sutrašnju odluku Vijeća o ispunjavanju zakonskih obaveza, kampanja će se nastaviti inzistiranjem na ravnopravnosti i to, kako je rečeno, snagom argumenata.

– Želimo poslati poruku da korištenje ćirilice u privatnom i javnom prostoru po ničemu ne ugrožava većinski narod. U kampanji ćemo promovirati načela dostojanstva, slobode i jednakosti. Ćirilica je važan dio kulturnog identiteta, a jezična različitost je jedan od temelja Europske unije. Svaka država članica dužna je promovirati upotrebu manjinskog jezika i pisma. Kako dosad to nije bio slučaj, želimo promovirati upotrebu ćirilice, posebno u javnom prostoru, s obzirom da tražimo da se poštuju Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, potpisane konvencije i odluke Ustavnog suda – kazao je predsjednik SNV-a Boris Milošević, naglasivši da, bez obzira na sutrašnju odluku vukovarskog Gradskog vijeća o ovom pitanju, srpska zajednica smatra da ćirilica ima svoje mjesto ne samo u tom gradu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo u mjestima gdje Srbi žive u značajnom broju.

Predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac kazao je da svako pismo u prvom redu služi za međusobno sporazumijevanje, širenje znanja i zbližavanje, a po potrebi i za raspravljanje i sučeljavanje.

– Ćirilično pismo, kao jedno od pisama EU nakon ulaska Bugarske, ne bi smjelo u nijednoj državi biti zabranjivano i ograničavano. Svako pismo, unatoč međusobnim razlikama, napravljeno je da povezuje ljude, premošćuje vremena i spaja svjetove. Neki hoće da ćirilično pismo bude pismo neslobode u Hrvatskoj, a ćirilica je uvijek bila i uvijek će biti pismo slobode, baš kao i svako drugo pismo. Slobode da se na njemu piše, da se na njemu čita i da ga se vidi tamo gdje ga se treba vidjeti. Pisma ne čine nedjela, nego ljudi koji se služe pismima. Stoga Hrvatska ne bi trebala ni u kojem svom dijelu predstavljati nešto što nisu druge države, pa da ograničava pravo upotrebe ćirilice, posebno ako je ona važna za cijelu povijest pismenosti Hrvatske i za onaj dio stanovništva koji je srpske nacionalnosti. Zato je ova kampanja prije svega poziv na dijalog kako bismo izbjegavali nesporazume oko svih pitanja pa tako i onih bolnih – kazao je Pupovac.

Jovan Vlaović, predsjednik Odbora za ljudska prava ZVO-a, rekao je da se kampanjom želi promovirati ćirilica i očuvati identitet Srba u Hrvatskoj.

– Jako nam je drago da kampanja počinje na samom istoku Hrvatske koji je mirnom reintegracijom postao njezin sastavni deo. Cilj Erdutskog sporazuma bili su uspostava mira, poverenja, dijaloga i normalizacije odnosa, a navedeni ciljevi bili su i pretpostavka da Hrvatska postane deo NTO pakta i EU pa se nadamo da će ćirilica pronaći svoje mesto u javnom prostoru – podsjetio je Vlaović.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar poručio je da ćirilica nije agresorsko pismo, što se često može čuti u Vukovaru.

– Zato je ova inicijativa izuzetno važno, jer bi svi živeli bolje kad bi se skinula stigma sa ćirilice. Uvek smo bili spremni na dijalog, ali se o ovom pitanju nije razgovaralo. Sutra sasvim sigurno hoće – kazao je Kolar.

Predsjednica treba voditi računa i o srpskim žrtvama

– Slažemo se sa svakim tko poziva na procesuiranje ratnih zločina, bez obzira tko ih je počinio, ili hrvatska ili srpska strana, ali ono s čim se ne slažemo je da se vrši pritisak na pravosuđe i pravosudne institucije. Ne slažemo se s idejom da narod zamijeni sudove, pa da imamo svojevrsne narodne sudove, kakvi su postojali nakon Drugog svjetskog rata i koji s pravom smetaju ljude koji se sjećaju stradalih u tom razdoblju. Ti sudovi nisu mogli biti pravedni. Ne shvaćam zašto bi logika narodnih sudova, za koju neki danas plediraju, bila bolja od otvorenog suđenja bez pritisaka – rekao je Pupovac, odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema pravosuđu.

Istaknuo je da iz srpske zajednice ne dolaze pritisci, ali zato ih ima iz većinskog naroda, podsjećajući da predsjednica može komunicirati s drugim institucijama.

– Narušavanje mira i atmosfere, kao i obnovljenog povjerenja u pojedinim sredinama poput Vukovara, SDSS neće podržati – rekao je, spomenuvši primjer zločina iz Grubora nad srpskim civilima za koji se zna gdje je i kako počinjen, kao i tko bi trebao odgovarati za njega, barem po zapovjednoj odgovornosti, ali nitko nije kažnjen, premda su stradali građani Hrvatske.

– Ako su sve žrtve jednake, predsjednica bi trebala voditi računa i o njima, kao i o onima u Varivodama, Gošiću, Uzdolju, Mokrom Polju… – zaključio je, kazavši da predsjednica ne bi smjela zagovarati jednostranu pravednost.

SDSS je podržao najave Vlade o povećanju plaća zaposlenima u javnom i državnom sektoru od 6,12 posto, ako to može podnijeti proračun, založivši se i za provođenje reforme koeficijenata koja će dovesti do kvalitetnijeg rada zaposlenih u tim sektorima. Pupovac je izrazio određene sumnje u uspjeh državnih tijela u kontroli procesa reforme, s obzirom da je oko tog pitanja i prije bilo velikih problema, pišu Novosti.

Facebook Komentari