Sindikati uputili oštru poruku Plenkoviću oko njegove ponude: To nije to, u ponedjeljak u štrajku cijela Hrvatska

Nastavljen je štrajk učitelja. Danas se štrajka u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji. Najavljen je i štrajk na fakultetima.

N konferenciji za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske rekao je kako je danas šesti dan štrajka učitelja i profesora, te najavio da u ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska, odnosno sve županije, ako ne dođe do dogovora.

Primorsko-goranska županija, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Ličko senjska županija bit će u štrajku u petak, objavili su prosvjetni sindikati.

Mihalinec je napomenuo kako je jučer u Gradu Zagrebu u srednjim školama štrajkalo 87 posto članova Sindikata. “Sindikat je bio u punoj snazi, kolege su poslale jasnu poruku time”, rekao je.

Komentirao je poruku i ponudu premijera, rekavši kako je u četiri županije danas štrajkalo 89, 37 posto članova Sindikata.

“Naši članovi shvatili su zašto su u štrajku i poslali poruku”, rekao je. Najavio je kako će od ponedjeljka štrajkati cijela Hrvatska kao poruka premijeru i kao odgovor na njegovu ponudu.

“U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ukoliko ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja naših zahtjeva. To je poruka Vladi da izjava premijera u Saboru o namjeru povećanja osnovice za plaće svima, ne znači ispunjavanje naših zahtjeva”, kazao je Mihalinec, prenosi dnevnik.hr.

Sanja Šprem predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja izjavila je kako zaposlenici ne posustaju u svojim zahtjevima.

“Za sve ima samo za nas ne. Za sve drugo ima, ali za obrazovanje nema, ovime su nam poručili da smo zadnja rupa na svirali”, kazala je.

Kaže kako je laž da nema novaca, i da je jučer je dokazano da novaca ima. Jačaju ono što je poanta ovoga štrajka, a to je dostojanstvo. “Borimo se za svoje dostojanstvo. Niti jedan štrajk nije postigao ono što je ovaj štrajk postigao”, kazala je.

“U ovom štrajku su stopostotni odazivi u školama. Postignuto je jedinstvo, zajedništvo i solidarnost. A to se probudilo kao posljedica onoga što je izrečeno s Markova trga”.

Smatra da je premijer ponudom zadovoljio svoje političke kolege, a da je podcijenio zaposlenike u obrazovanju.

“Od ponedjeljka krećemo frontalno svi, bez obzira na prijetnje, a za svaki idući dan štrajka, odgovornost je na Vladi RH. Roditelji podržavaju ovaj štrajk. Zaposlenici su jedinstveni, ne gube entuzijazam. Odgovornost za daljnji štrajk snosi Vlada. Politika zavadi pa vladaj, neće proći u zbornicama”, kazala je.

Ponuda premijera

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto, u tri vala, svim državnim i javnim službenicima, no Sindikati time nisu zadovoljni, pa su najavili nastavak štrajka.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izjavio je u srijedu kako prosvjetni sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se ne rješava povećanjem osnovice.

“Povećanjem osnovice jednakim za sve, još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi“, poručio je Mihalinec i upozorio kako se prvi put dogodilo da neki premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, u potpunosti ignorirajući da se istovremeno vode pregovori sa sindikatima o tom pitanju.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je uoči današnje sjednice Vlade kako najavljeno povećanje plaća svima dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

“Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog”, kazala je Divjak.

Na pitanje hoće li HNS inzistirati da se koeficijenti reguliraju do donošenja novog proračuna odgovorila je: To je pitanje za HNS, koliko sam ja razumjela poruku, u paketu je to prihvatljivo”.

Facebook Komentari