VIDEO Štrajk ide dalje, Mihalinec: Nijedna rečenica premijera ne rješava problem

Sindikati, nakon najave premijera Plenkovića o povećanju plaća državnim i javnim službenicima, održavali su izvanrednu konferenciju za medije. Plenković je, naime u Saboru najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima. Povećanje će ići u tri vala po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja, prenosi HRT.

Sudjelovali su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec te predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Mihalinec: Nijedna rečenica premijera ne rješava problem

– Nijedna rečenica premijera izrečena sa saborske govornice ne rješava problem, izjavio je predsjednik nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Podsjetio je da prosvjetari traže izjednačavanja koeficijenta složenosti poslova, jer njihov koeficijent zaostaje za koeficijentima drugih zaposlenih u javnom sektoru. Najavio je da se sutra nastavlja cirkularni štrajk, u županijama u kojima još nije bilo štrajka.

– Ovo što je izrečeno s govornice je ponuda sindikatima javnih službi a ne sindikatima prosjvete – i to pez pregovora. Ovo je novi način socijalnog dijaloga – sa saborske govornice. Ovo nema veze s demokracijom i socijalnim dijalogom, ni sa svime onime čime se ova Vlada diči, kazao je Mihalinec, koji je kazao kako govori i u ime predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem koja zbog bolesti nije mogla prisustvovati presici.

Cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama

Na konferenciji za medije na Markovu trgu u srijedu ujutro, dok se još nije znalo da će premijer najaviti povišicu plaća, Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, najavio je gdje će se održavati štrajk u četvrtak. To su Zadarska županija, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka te Sisačko-moslavačka. Mihalinec je dodao da današnji štrajk u gradu Zagrebu odlično ide i da je odaziv odličan.

Mihalinec poslao poruku predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku

– Neka nas ne brani, neka nas ne zastupa jer ovu inicijativu su pokrenuli sindikati prošle godine, napravili su cijelu analizu. Ministrica je na to pristala. To nije njihov projekt i da nas više ne zastupa kao što nas je jučer zastupao, javlja HRT.

PRIJENOS, VIDEO Plenković u Saboru: Svim državnim službenicima ćemo povećati plaću 6,12 posto; Počelo iznošenjem Pernara i performansom Bulja

Facebook Komentari