Ujedinjeno Kraljevstvo strogo odbija zaštitni mehanizam u svezi carinske unije. Nema prijedloga rješenja

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske još nije predložilo rješenje koje bi zamijenilo takozvni “zaštitni mehanizam”, a kojim se izbjegava uspostava granice s Republikom Irskom, stoji u izjavi predsjednika Europske komisije, Jeana-Claudea Junckera objavljenoj nakon njegova sastanka u Luxembourgu s britanskim premijerom Alexanderom Borisom de Pfeffel Johnsonom.

Britanska Vlada, na čelu s premijerom Alexanderom Borisom de Pfeffel Johnsonom strogo odbija bilo kakvu pomisao na takozvani “zaštitni mehanizam” u svezi carinske unije

“Predsjednik Juncker podsjetio kako je odgovornost na Ujedinjenom Kraljevstvu da predstavi legalno operativna rješenja koja su kompatibilna sa sporazumom o razdruživanju. Predsjednik Jean-Claude Juncker je istaknuo spremnost i volju Komisije da razmotri ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma. Takvi prijedlozi još nisu napravljeni”, stoji u priopćenju Europske komisije objavljenom nakon sastanka u Velikom Vojvodstvu Luxembourgu.

Sastanku britanskog premijera Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona i predsjednika Europske komisije, Jean-Claude Junckera nazočio je i glavni europski pregovarač za BREXIT, Michel Bernard Barnier.

Riječ je o prvom susretu britanskog premijera Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona s Jean-Claudeom Junckerom otkako je Alexander Boris de Pfeffel Johnson preuzeo premijersku dužnost. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva uporno ponavlja da će njegova zemlja izići iz EU-a 31. listopada ove godine sa sporazumom ili bez njega, pri čemu ističe optimizam da je još moguće do tog roka postići sporazum.

Britanski Donji Dom kumuna u Parlamentu je više puta odbio sporazum o razdruživanju koji je s EU-om dogovorila bivša britanska premijerka Theresa Mray May. Taj sporazum sadrži zaštitni mehanizam koji predviđa ostanak Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u carinskoj uniji dok se ne pronađe alternativno rješenje koje bi omogućilo da se zadrži sadašnji režim na granici između britanske pokrajine Ulster (Sjeverna Irska, op.a.) i susjedne Republike Irske bez ikakvih graničnih kontrola, a da se istodobno osigura integritet europskog jedinstvenog tržišta. Također i britanska Vlada, na čelu s premijerom Alexanderom Borisom de Pfeffel Johnsonom također strogo odbija bilo kakvu pomisao  na takozvani “zaštitni mehanizam” u svezi carinske unije.

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima BREXIT-a, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Europska omisija je spremna raditi na traženju rješenja dan i noć, rekao je Jean-Claude Juncker te su u Komisiji najavili da će sastanak šefova država ili vlada zemalja članica 17. i 18. listopada u tom smislu biti vrlo važan.

Europska komisija nije u svojoj izjavi propustila spomenuti da po pitanju BREXIT-a “EU27 ostaje jedinstven”, makar je svima kristalno jasno da to i nije baš tako, poglavito kad je Kraljevina Nizozemska u pitanju, a i njemačka kancelarka Anglea Dorothea Merkel je nedavno izjavila da je Savezna Republika Njemačka svjesna kako odlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, sama Europska unija ima na vratima veliku i razvijenu gospodarsku silu koja je u tijesnim ekonomskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.  (Theo Ljubić, The Sun, The Guardian)

Facebook Komentari