Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel vjeruje i dalje kako je moguć Brexit sa sporazumom

Britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson i njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel kazala je danas kako je i dalje moguć Brexit sa sporazumom iako je službeni Berlin spreman i za slučaj da se to ne dogodi.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson želi uvjeriti Europsku uniju da pristane na novi sporazum na summitu 17. i 18. listopada ove godine.

Donji dom komuna britanskog Parlamenta usvojio je Zakon koji premijeru Johnsonu nalaže da zatraži od Bruxellesa odgađanje Brexita do 2020. godine ako ne uspije postići dogovor o novom sporazumu, no Alexander Boris de Pfeffel Johnsonn uporno poručuje da neće tražiti nikakvu odgodu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“I dalje je posve moguće da se dogodi uređeni Brexit i njemačka vlada učinit će sve što može da to omogući, sve do posljednjeg dana. Ali i kažem da smo spremni za neuređeni Brexit”, kazala je njemačka kancelarka Anglela Dorothea Merkel u Bundestagu, tijekom rasprave o njemačkom proračunu za iduću godinu.

“Ali ostaje činjenica da nakon odlaska Ujedinjenog Kraljevstva imamo gospodarskog konkurenta na našim vratima, čak i ako želimo sačuvati blisku gospodarsku, vanjskopolitičku i sigurnosnu suradnju i prijateljske odnose”, prenosi njene riječi Deutsche Presse-Agentur GmbH (dpa).

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel je naglasila da se ostalih dvadeset i sedam država članica Europske unije treba ujediniti i osnažiti europski projekt.

“S jedne strane, slabiji smo kao Europljani zbog britanskog odlaska, to se mora reći, ali s druge, ovo je trenutak da se razviju nove snage”, kazala je u Bundestagu njemačka kancelarka.

Angela Dorothea Merkel je pozdravila novi smjer koji je Europskoj uniji dala novoizabrana predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, i kazala da se Europska unija mora zauzimati za multilateralizam.

“Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješiti svoje probleme i nećemo pobijediti ako svi budemo radili jedni protiv drugih”, upozorila je. “Vjerujem u situacije u kojima svi dobivaju, ako budemo surađivali”, zaključila je novoizabrana predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

(Theo Ljubić, Reuters, Deutsche Presse-Agentur GmbH (dpa), The Sun)

Facebook Komentari