Na obljetnicu napada 11. rujna američki je predsjednik Trump protiv talibana najavio takvu vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nikad nisu primijenili

Predsjednik Sjeinjenih Američkih Država, Donald John Trump obećao je u srijedu 11. rujna ove godine, na dan 18. obljetnice terorističkog napada na SAD, da će se odlučnije boriti s talibanima u Islamskoj Republici Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s potonjima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

“U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti”, istaknuo je američki predsjednik Donald John Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli Al-Qaedini teroristi.

Nakon napada 11. rujna 2001. godine u kojima je poginulo gotovo tri tisuće ljudi, Sjedinjene Američke Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Islamsku Republiku Afganistan kako bi srušile talibanski režim koji je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao “mirovne pregovore” organizirane u najvećoj tajnosti, američki je predsjednik Donald John Trump ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju “nemoć”.

“Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti takvu vojnu silu kakvu Sjedinjene Američke Države u svojoj povijesti još nikad nisu primijenili, čak ne govorim o nuklearnoj sili”, dodao je.

Oko trinest tisuća američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Islamskoj Republici Afganistan.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti njihov broj a talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti s teroristima, “smanjiti nasilje” i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su pobunjenici sve dosad odbijali.

(Theo Ljubić, Voice of America, The Sun)

Facebook Komentari