Zračne snage Države Izrael napale Pojas Gaze nakon raketnog napada u vrijeme predizbornoga skupa

Borbeni zrakoplovi Države Izrael, točnije, zrakoplovi izraelskih zračnih snaga napali su danas Gazu, nekoliko sati nakon uzbune oglašene zbog raketnoga napada iz Pojasa Gaze tijekom predizbornoga skupa i zbog koje je izraelski premijer Benjamin Bibi Netanyahu morao napustiti pozornicu.

Izraelska vojska, u vojničkim svjetskim krugovima znana i po nazivu Tzahal, priopćila je da je u izraelskom zračnom napadu pogođeno petnaest meta, uključujući i pogon za proizvodnju oružja, mornarički kompleks kojim se služe militanti te tunele kojima se služi teroristička organizacija Hamas.

Zasad nema podataka o možebitnim žrtvama. Nekoliko sati prije toga, tijekom predizbornoga skupa u južnom izraelskom gradu Ashdodu oglašena je uzbuna, a tjelohranitelji su izraelskog premijera Benjamina Bibija Netanyahua odveli u sklonište.

Premijer Netanyahu nije ozlijeđen te je nekoliko minuta poslije toga nastavio govor koji je prenošen uživo na društvenim mrežama, kao da se ništa nije ni dogodilo, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

No, prizor prisilnoga silaska premijera s govornice samo je dodatno potpirio optužbe njegovih političkih protivnika koji tvrde da nije dovoljno učinio u sprječavanju napada na južna područja Države Izrael.

Zapovjedništvo IDF-a,obrambenih snaga Države Izrael, priopćilo je medijima, domaćoj i svjetskoj javnosti kako su iz Pojasa Gaze ispaljene dvije rakete prema Ashdodu i drugoj luci, Ashkelonu te da ih je presreo proturaketni sustav IRON DOME –  Željezna kupola, javlja Jtim (Associated Israel Press, tj. Novinska agencija Udruge izraelskih novina)

U priopćenju se navodi da su napadi na Gazu odgovor na taj napad za koji još nitko nije preuzeo odogovornost. Napad se dogodio nakon što je premijer Države Izrael, Benjamin Bibi Netanyahu najavio plan o pripajanju dijela Zapadne obale, bude li ponovno izabran za izraelskog premijera na izborima 17. rujna ove godine. (Theo Ljubić,  REUTERS, Jtim – Associated Israel Press, ntv7 news, i24NEWS).

Facebook Komentari