Obalna straža Njezinog Veličanstva u Engleskom kanalu uhvatila 86 ilegalnih migranata u jednom danu

Obalna straža Njezinog Veličanstva u Engleskom kanalu hvata migrante

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske su danas priopćile kako su dan ranije uhitile osamdeset i šest migranata koji su u omanjim čamcima plovili preko Engleskog kanala u Englesku, što je među najvećim brojem posljednjih mjeseci.

Obalna straža Njezinog Veličanstva (HM Border Force) sudjelovala je u operaciji potrage i spašavanja na moru u kojoj je sudjelovalo više brodova blizu Kenta, na jugu Engleske

Obalna straža Njezinog Veličanstva (HM Border Force) je danas ujutro bila u operaciji potrage i spašavanja na moru u kojoj je sudjelovalo više brodova blizu Kenta, na jugu Engleske, rekao je glasnogovornik. Jedna osoba je helikopterom prevezena u bolnicu.

Kako navodi BBC, u toj operaciji u kojoj su sudjelovala dva broda, uhićeno je gotovo dvadeset migranata.

U utorak rano ujutro granična policija je na dvama čamcima uhitila dvadeset i tri osobe koje je dovela u grad Dover, na jugu Engleske. Te su osobe rekle da dolaze iz Irana, Afganistana, Pakistana i s Filipina, prenosi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Brianije i Sjeverne Irske.

Oko podneva osamnaest osoba – 14 ih je reklo da su iz Irana, tri iz Iraka i jedna iz Vijetnama – zadesila je ista sudbina, kao i dvadeset i tri migranta iz Irana i Etiopije koje je preuzeo drugi brod granične policije. Ostali migranti su uhićeni pošto su se iskrcali na britansku obalu.

Naglašavajući opasnost takva putovanja, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da ih organiziraju krijumčari kojima nije stalo do ljudskog života.

“Blisko surađujemo s francuskim vlastima u suzbijanju te opasne i ilegalne djelatnosti”, istaknuo je taj izvor.

Od siječnja ove godine tisuću i pet stotina migranata je iz Francuske pokušalo prijeći Engleski kanal, znan i po imenu La Manche, objavile su francuske pomorske vlasti, a u 2018. godini to je pokušalo učiniti njih 586.

Najočajniji pokušavaju preplivati Engleski kanal koji je u najužem dijelu širok tridesetak kilometara, no bezuspješno. (Theo Ljubić, BBC, itv News)

Facebook Komentari