DNR Koreja lansira rakete i istovremeno poziva SAD na nastavak dijaloga. Predsjednik Trump: “Uvijek kažem da je dobro sastajati se. Vidjet ćemo što će se dogoditi”.

Američki predsjednik Donald John Trump i predsjednik DNR Koreje, Kim Jong-Un

Koumunistička tvorevina DNR Koreja danas je ispalila dvije nove rakete, samo nekoliko sati pošto je Sjedinjenim Američkim Državama predložila nastavak pregovora o svom nuklearnom programu koji je od veljače na mrtvoj točki.

Dva “projektila” su ispaljena danasu zoru iz pokrajine Južnog Pyongana, u središtu zemlje, u smjeru Japanskog mora, priopćio je glavni stožer armije Republike Koreje, bez drugih pojedinosti. Južnokorejska vojska obično upotrebljava riječ ‘projektil’ za sjevernokorejske rakete kratkog dometa. Ovo novo ispitivanje oružja događa se nekoliko sati pošto je sjevernokorejski režim objavio da je spreman nastaviti pregovore s Washingtonom. Oni su na mrtvoj točki od veljače, kada se predsjednik SAD-a Donald John Trump i predsjednik DNR Koreje, Kim Jong-Un nisu uspjeli dogovoriti o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

“Želimo se krajem rujna naći licem u lice s SAD-om, u vrijeme i na mjestu o kojima se možemo dogovoriti”, rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui u priopćenju koje je u ponedjeljak objavila službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA. Vrijeme koje spominje Pjongjang podudara se s godišnjom Općom skupštinom Ujedinjenih naroda koja se u zadnjem tjednu rujna održava u New Yorku i na kojoj sudjeluju dužnosnici iz cijelog svijeta.

No još nije jasno hoće li se u toj prigodi dogoditi susret američkog pregovarača Stephena E. Bieguna i njegovih sjevernoameričkih kolega. “Uvijek kažem da je dobro sastajati se”, “vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump, odgovarajući na pitanje novinara o sjevernokorejskom prijedlogu. Iskoristio je priliku da još jednom istakne svoje “jako dobre veze” s prvim čovjekom sjevernokorejskog režima.

Američki State Department je na medijski upit izjavio da zasad ne planira nikakav susret. No Trumpova administracija je zaredala pozive na pregovore. Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo je pak u nedjelju rekao da se “nada” povratku za pregovarački stol “idućih dana ili tjedana”, javlja britanski REUTERS.

UN je početkom rujna potvrdio da DNR Koreja nastavlja raditi na svom programu nuklearnog oružja, ali je izbjegla sankcije. (Theo Ljubić,  REUTERS, KCNA, Voice of America)

Facebook Komentari