Američki predsjednik Donald John Trump pokazao je nastojanje za potizanje mira, ali i spremnost na pregovore s najvećim neprijateljima – talibanima

Američki predsjednik Donald John Trump i Gulbuddin Hekmatyar, lider talibanske grupacije Hezb-e-Islami

Nakon što je na Twitteru objavio informaciju da je bio spreman primiti talibane u Camp Davidu, u mjestu važnom za američku diplomaciju, predsjednik SAD-a, Donald John Trump je još jednom pokazao spremnost na pregovore s najvećim neprijateljima.

Predsjednik SAD-a je prekinuo pregovore s talibanskim liderima, među njima i s vođom talibanske grupacije Hezb-e-Islami, Gulbuddinom Hekmatyarom optuživši ih da nastavljaju napade u Afganistanu, iako se činilo da je dogovor siguran.

Ta je odluka mnoge iznenadila, ali je naišla na odobravanje onih koji su se bojali “lošeg dogovora” zbog predsjednikove žurbe da povuče dio, tj. određeni brij američkih vojnika iz Islamske Republike Afganistan nakon osamnaest godina rata.

 “Trump je s pravom prekinuo afganistanske pregovore”, istaknuo je bivši veleposlanik R. Nicholas Burns. “Talibani odbijaju bilo kakvo primirje i nastavljaju izvoditi terorističke napade”.

No druga objava republikanskog aktualnog predsjednika SAD-a iz istog je razloga potaknula oštru polemiku: Donald John Trump je rekao da je otkazao tajni sastanak u nedjelju u Camp Davidu s “talibanskim vođama” i s afganistanskim kolegom Mohammadom Ashrafom Ghanīijem Ahmadzaijem.

Tri dana prije obilježavanja osamnaeste obljetnice napada 11. rujna koji su potaknuli intervenciju u Afganistanu, taj bi susret bio povijesni koliko i sporan.

“U Camp Davidu su se američki čelnici sastali kako bi odlučili o našem odgovoru na napad koji je Al-Qaeda izvela 11. rujna uz pomoć talibana, usmrtivši 3.000 Amerikanaca. Nijedan taliban ne smije stupiti na to mjesto. Nikada”, reagirala je na Twitteru republikanska zastupnica Elizabeth Lynne Cheney.

U tom odmaralištu američkih predsjednika blizu Washingtona, jedan od bivših američkih predsjednika, James Earl “Jimmy” Carter je 1978. godine zaključio mirovni ugovor između Države Izrael i Arapske Republike Egipat. Ondje je i bivši američki predsjednik William Jefferson Blythe IV, poznatiji po imenu Bill Clinton u srpnju 2000. godine pokušao postići izraelsko-palestinski dogovor, ali nije uspio.

“Talibani su učinili jako malo ustupaka”, rekao je za francusku novinsku agenciju AFP Aaron David Miller iz instituta Wilson Center. Zato se takav sastanak “ne treba organizirati u Washingtonu, a još manje u Camp Davidu i nipošto na razini američkog predsjednika”, istaknuo je taj bivši diplomat koji je bio sudionik summita u srpnju 2000. godine

Afganistanska epizoda “još jednom pokazuje da se američki predsjednik Donald John Trump hvali svojom nepredvidljivošću”, ali “takav pristup potkopava rad onih koji pokušavaju stvoriti temelj za postizanje dogovora s Islamskom Republikom Afganistan, sjevernom DNR Korejom i Islamskom Republikom Iran”, ocijenio je Brian Katulis, stručnjak u Centru za američki napredak i dužnosnik u administraciji bivšeg amričkog predsjednika Billa Clintona.

Bez obzira na sve, aktualni američki predsjednik Donald John Trump još je jednom pokazao nastojanje za potizanje mira, ali i spremnost na pregovore s najvećim neprijateljima, a to zacijelo jesu afganistanski talibani. (Theo Ljubić, CBS News, CNN)

Facebook Komentari