Plenković: Bespotrebno pokretanje postupka

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zbog toga što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenom prošle godine, piše HRT

Plenković: Bespotrebno pokretanje postupka

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o putovanju u Finsku premijer Andrej Plenković komentirao je uoči sastanka u Banskim dvorima s Ivanom Vrdoljakom. Pokretanje postupka smatra bespotrebnim, a odluka ga nije iznenadila. Premijer je istaknuo kako se radilo o službenom posjetu predsjednika Vlade Finskoj.

– Sve što smo trebali rastumatičiti jasno smo rastumačili Povjerenstvu. Dostavljen je i ukupni iznos troškova i hotela i putovanja. Nema nikakvog razloga da se pokreće postupak. Nema ni sukoba interesa, ni povrede načela djelovanja. Predsjednik Vlade odlučuje o korištenju Vladinog zrakopolova, o sastavu ekipe koja putuje. Troškove hotela i dnevnica snosi HDZ. To je sve vrlo jasno razjašnjeno u korespondenciji s Povjerenstvom, rekao je među ostalim premijer.

Novaković: Mogućnost da dužnosnici nisu postupali savjesno

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja. Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju. “Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno”, rekla je.

Tijekom opširnog izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a. Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode, piše HRT.

Share This Article