Vlada Islamske Republike Afganistan jako je zabrinuta planom sporazuma Amerikanaca i talibana

Ad

Vlada Islamske Republike Afganistan danas je izrazila zabrinutosti planom sporazuma između Sjedinjenih meričkih Država i talibanskog pokreta te je tražila objašnjenja o opasnostima koje on donosi.

Američki specijalni izaslanik je ovog tjedna bio u Kabulu gdje je s afganistanskim dužnosnicima razgovarao o načelnom sporazumu, dogovaranom s talibanima.

Sporazum bi trebao omogućiti znatno povlačenje američkih vojnih postrojbi s afganistanskog teritorija, u zamjenu za jamstva talibana kako će spriječiti da se u zemlji skrivaju ekstremističke skupine poput Al-Qaede.

Ali brojni Afganci strahuju da službeni Washington žrtvuje njihove interese u zamjenu za povlačenje kojim bi završio osamnaestogodišnji sukob. Strahuju da će talibani ograničiti stečene građanske slobode te da će odbiti dijeliti vlast sa sadašnjom Vladom.

Afganistnski predsjednik Mohammad Ashraf Ghanī Ahmadzai i njegova Vlada ne sudjeluju u pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, koji afganistanskog predsjednika smatraju nelegitimnim.

Vlada u glavnom gradu Kabul je “zabrinuta i tražimo objašnjenja o tom dokumentu kako bi precizno analizirali opasnosti i posljedice i izbjegli svaku opasnost koju bi mogao izazvati”, objasnio je na Twitteru Sediq Sediqqi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Mohammada Ashrafa Ghanīa Ahmadzaia.

To je prva službena reakcije službenog Kabula na plan koji mu je u ponedjeljak obznanio glavni američki pregovarač Zalmay Mamozy Khalilzad.

Afganistnski predsjednik Mohammad Ashraf Ghanī Ahmadzai i njegova Vlada ne sudjeluju u pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, koji afganistanskog predsjednika smatraju nelegitimnim.

Sporazum bi trebao omogućiti znatno povlačenje američkih vojnih postrojbi s afganistanskog teritorija, u zamjenu za jamstva talibana kako će spriječiti da se u zemlji skrivaju ekstremističke skupine poput Al-Qaede.

Glasnogovornik afganistanskog predsjednika Mohammada Ashrafa Ghanīa Ahmadzaia, Sediq Sediqqi pojasnio je novinarima, medijima i svjetskoj javnosti kako je njegova Vlada zabrinuta planom sporazuma, koji su dan ranije predstavili bivši američki dužnosnici, a sadašnji pregovarači s talibanima. (Theo Ljubić,  CBSN)

Facebook Komentari