Europska komisija ubrzano vrši pripreme i posljednje prilagodbe svojih planova za Brexit bez sporazuma

Europska komisija je u srijedu upozorila da je politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećala rizik za Brexit bez sporazuma te pozvala sve u EU da se ne oslanjaju na mogućnost da će London zatražiti produljenje roka za izlazak niti da će to Europsko vijeće odobriti.

“Kratko preostalo vrijeme do roka 31. listopada i politička situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske povećali su rizik da će na taj datum doći do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez sporazuma. Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje prilagodbe svojih planova za Brexit bez sporazuma. Ne bi trebalo računati na pretpostavku da će Ujedinjeno Kraljevstvo zatražiti treće produljenje roka i da će Europsko vijeće to odobriti prije 31. listopada”, kaže se u dokumentu Europske komisije.

Riječ je o dokumentu o pripavnosti za Brexit u kojem je Komisija objavila detaljan kontrolni popis kako bi poduzećima koja trguju s Ujedinjenim Kraljevstvom olakšala završne pripreme. Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini, navodi Komisija.

Komisija, među inim, predlaže da Fond solidarnosti EU-a i Europski fond za prilagodbu globalizaciji budu dostupni za potporu poduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora najviše utjecati. U slučaju izlaska bez dogovora Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske postat će treća zemlja bez ikakvih prijelaznih aranžmana. Od tog će se trenutka na nju prestati primjenjivati ukupno primarno i sekundarno zakonodavstvo EU-a. Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će građanima i poduzećima prouzročiti ozbiljne poteškoće i moglo bi imati ozbiljne posljedice za gospodarstvo, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u državama članicama EU-27, pogavito kad se u obzir uzme činjenica o nadolazećoj recesiji u EU, posebice glede najnovije situacije u njemčkom gospodarstvu koje posustaje, upozoravaju gospodarski analitičari.

Komisija dodaje da s Republikom Irskom surađuju u kontekstu jedinstvene situacije na irskom otoku u cilju zaštite cjelovitosti unutarnjeg tržišta i izbjegavanja „tvrde” granice kako bi dogovorile rješenja za nepredviđene situacije neposredno nakon povlačenja bez sporazuma i stabilnije rješenje za razdoblje nakon povlačenja.

Komisija navodi da je Zaštitni mehanizam (backstop), predviđen Sporazumom o povlačenju, jedino utvrđeno rješenje kojim se štiti Sporazum na Veliki petak, osigurava poštovanje međunarodnih obveza i štiti cjelovitost unutarnjeg tržišta, no, kako se čini, Ujedinjeno Kraljevstvo će zaštititi interese svoje zemlje glede granice s EU u Ulsteru tj. u Sjevernoj Irskoj koja je sastavni dio britanskog teritorija.

Sinoć su oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni Torijevci – Konzervativna stranka Ujedinjenog Kraljevstva, op.a. -, u prvoj fazi pokušaja ne bi li spriječili Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski premijer Johnson: Nikad se neću predati!

Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, parlamentarni protivnici premijera Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona moći će danas tijekom dana u Prlamentu predstaviti nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od Europske unije novu odgodu Brexita do 31. siječnja 2020. godine, u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana.

Donji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva o tome bi trebao glasati u danas navečer. Po svemu sudeći, ono što se dogodilo sinoć bila je tek uvertira u pravi obračun premijera te pobornika i protivnika Brexita pod svaku cijenu kakav britanski aktualni premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson forsira. Naravno da postoji mogućnost kako će Alexander Boris de Pfeffel Johnson izgubiti i večeras, makar je u britanskom Parlamentu sve moguće, povijest je mnogo puta pokazala.

Za prijedlog koji su podnijele oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u britanskoj Konzervativnoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže Vladu, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv.

Nakon sinoćnjeng glasanja, britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson kazao je da će se zauzeti za prijevremene izbore te da se on “Europskoj uniji nikad neće predati, kao što to čini lider opozicije Jeremy Bernard Corbyn“.

“Želim da svi znaju: ne postoje uvjeti pod kojima bih upitao Bruxelles za odgodu. Napuštamo EU 31. listopada i tu nema kompromisa”, izjavio je javno Alexander Boris de Pfeffel Johnson jučer i prozvao pobunjenike unutar svoje vladajuće Konzervativne stranke kao “kolaboracioniste” EU-a koji podrivaju Vladine pregovore.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije, tijek Brexita još izgleda neriješen, a možebitni ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata, javlja danas britanska novinska agencija Reuters.

Naravno, da bi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske  odustalo od Brexita, a što se nameće kao jedino preostalo rješenje, ako Britanci ne žele ni Brexit bez dogovora ni s dogovorom koji joj je EU voljan dati, a što je malo vjerojatno – morat će Britanci prvo dobiti novu Vladu. Jer dok aktualni britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson za novi referendum o Brexitu ne želi ni čuti, nepopularni vođa oporbe, čak i u svojim laburističkim redovima, op.a. – Jeremy Bernard Corbyn je već najavio da će raspisati novi referendum o Brexitu ako on postane premijer Ujedinjenog Kraljevstva, a što je vrlo malo moguće, gotovo nemoguće, pišu britanski mediji. (Theo Ljubić,  The Sun, Reuters)

Facebook Komentari