U Poljskoj povećan broj američkih vojnika za 1000, gdje se sad nalazi oko 4500 marinaca u sklopu snaga NATO-a

Ministar obrane Republike Poljske, Mariusz Błaszczak
Ad

Republika Poljska se dogovorila sa Sjedinjenim Američkim Državama gdje će na njezinom teritoriju biti raspoređeni dodatni američki vojnici, izjavio je danas poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak, nakon što je američki predsjednik Donald John Trump otkazao posjet Varšavi zbog uragana koji prijeti američkoj saveznoj državi Floridi.

Predsjednik SAD-a Donald John Trump otkazao je posjet Republici Poljskoj predviđen za ovaj vikend zbog uragana, a umjesto njega na obilježavanje 80. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata putuje potpredsjednik SAD-a Michael Richard “Mike” Pence.

Očekivale su se vojne izjave tijekom Trumpovog posjeta, ali je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak medijima izjavio kako su neki dogovori već postignuti, ne ulazeći u detalje.

‘Spremni smo reći javnosti dogovoreni podatak glede lokacija na kojima će vojnici biti raspoređeni’, kazao je on za državnu radio postaju Jedynka Radio ne navodeći koje su to lokacije.

Republika Poljska je u lipnju potpisala sporazum o povećanju američke vojne nazočnosti na svom tlu. To je odgovor na opravdani strah od Ruske Federacije.

Republika Poljska na sjeveroistoku graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom nekadašnji – njemački grad Königsberg (“Kraljeva gora” na njemačkom) osnovali su 1255. godine vitezovi Teutonskog Reda za vrijeme njihova osvajanja Prusije, op.a.

U toj enklavi su Rusi razmjestili napredni raketni sustav Iskander, sustav koji nikada nije primijenjen u borbenim djelovanjima. On može totalno opustošiti teren – namijenjen je za strateške ciljeve duboko u neprijateljskoj pozadini, tj. za uništavanje raketnih sustava, zrakoplovnih baza, pomorskih luka, vojnih baza, tvornica i sl. Ima domet 500 kilometara i pogađa cilj s preciznošću od 30 do 50 metara. Rakete mogu nositi obične bojeve glave teške 500 kilograma, a također i nuklearne bojeve glave, pa nije ni za čuditi se Poljacima što zaziru od Rusa, koji su Republiku Poljsku ugnjetavali kad god su mogli.

Američka vojska već postavlja novi raketni sustav Long Range Precision Fire (LRPF) – slika gore – koji će doći na smjenu sustavu ATACMS i biti ozbiljna konkurencija ruskim raketama “Iskander-M” – slika dolje -u mnogo čemu

Funkcije koje ima “Iskander-M” slične su američkom sustavu ATACMS, s time što ruske rakete, izgleda, imaju bolje borbene parametre.

No, američka vojska već postavlja novi raketni sustav Long Range Precision Fire (LRPF) koji će doći na smjenu sustavu ATACMS i biti ozbiljna konkurencija raketama “Iskander-M” u mnogo čemu.

Vojni sporazum potpisan u lipnju povećat će broj nestalnih američkih vojnika u Republici Poljskoj za tisuću, gdje se već sad nalazi oko četiri tisuće i pet stotina američkih vojnika u sklopu snaga NATO-a.  (Theo Ljubić, Jedynka Radio)

Facebook Komentari