Dok je EU suzdržan u svezi s operacijom Sentinel u Hormuškom tjesnacu, britanski i američki ratni brodovi štite i prate tankerski promet

HMS Duncan
Ad

Više zemalja Europske unije izrazilo je suzdržanost u svezi s britansko-američkom pomorskom operacijom praćenja brodova u Hormuškom tjesnacu zbog opasnosti vojne eskalacije na tom području.

“Moramo osigurati slobodnu plovidbu (u regiji), ali moramo biti vrlo oprezni. O kakvoj god operaciji govorili, moramo spriječiti svaku vojnu eskalaciju”, upozorio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs u Helsinkiju na neslužbenom sastanku s europskim kolegama i s ministrima obrane EU-a.

Počinje operacija Sentinel

Američki ministar obrane Mark Thomas Esper najavio je u srijedu početak operacije Sentinel u kojoj će sudjelovati i ratna mornarica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te ratne mornarice Australije i Kraljevine Bahrein.

Službeni Washington je pozvao Europljane da sudjeluju u toj operaciji, ali neke zemlje to ne žele.

“Bilo bi nezgodno ostaviti dojam da se pridružujemo američkoj inicijativi maksimalnih sankcija”, istaknula je francuska ministrica obrane Florence Parly.

“Moramo paziti da u svemu što radimo ne ugrozimo diplomatske napore koje ulažemo kako bismo očuvali ugovor o nuklearnom programu koji smo potpisali s Iranom”, rekla je pak njezina njemačka kolegica Annegret Kramp-Karrenbauer.

Malo zemalja EU-a spremno sudjelovati

U Helsinkiju se raspravljalo o prijedlogu prisutnosti europskih kapaciteta u promatračkoj misiji na tom području, ali je mali broj zemalja voljan sudjelovati.

“Ne želimo biti u sustavu praćenja brodova, ali želimo biti prisutni radi odvraćanja”, rekla je francuska ministrica obrane Florence Parly za novinsku agenciju AFP.

Američki nosač aviona USS Abraham Lincoln (CVN-72), klase Nimitz također sudjeluje u operaciji Sentinel

Ipak je istaknula da se zemlje EU-a koje su spremne sudjelovati mogu “izbrojiti na prste jedne ruke”.

“Pokušat ćemo prijeći na drugu ruku” na sastanku u Helsinkiju, dodala je. “No sustav će se postaviti s postojećim kapacitetima koje treba iskoristiti najbolje što se može”, zaključila je.

Izaslanstvo Islamske Republike Iran dolazi idućeg tjedna u Pariz, a uskoro se treba održati i sastanak s europskim pregovaračima. Za to vrijeme britanska kraljevska ratna mornarica – Royal Navy i američka ratna mornarica – U.S. Navy  svojim ratnim brodovima štite i prate tankerski promet u Hormuškom tjesnacu. (Theo Ljubić,  BBC News, Sky News, AFP)

Facebook Komentari