Za četvoricu osumnjičenih za napad u Uzdolju zatražen pritvor; Nisu povezani s incidentom u Đevrskama

Muškarci koje se sumnjiči za napad na pripadnike srpske nacionalne manjine u Kninu privedeni su danas na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Iz PU Šibensko-kninske potvrdili su da je tijekom utorka privedeno osam osoba s područja Splita, koje dovode u vezu s “izazivanjem nereda”, odnosno napada u Uzdolju.

Policija još uvijek traga za jednim osumnjičenim, a svi uhićeni otprije su poznati policiji zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, kazao je nakon ispitivanja Emilijo Kalabrić, glasnogovrnik Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Od osmorice prvotno uhićenih, četvorica su zadržana.

“Policija je podnijela kaznene prijave protiv pet osoba zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda: Četiri osobe su privedene i ispitane od strane zamjenika državnog odvjetnika dok je jedna osoba u bijegu. Njima se stavlja na teret da su 21. kolovoza pošli u Uzdolje i u lokalu u kojem se gledala utakmica Crvene zvezde bez ikakvog razloga ili povoda napali građane koji su pratili utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih.

Nakon ispitivanja, podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, remetiti kazneni postupak te zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela jer su svi prekršajno evidentirani prema zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama, a neki su i kazneno evidentirani.

Od ovih koji su sada privedeni nitko nije bio umiješan u napad u Supetru na Braču, ali prema informacijama kojima raspolažemo, sudjelovalo je više od pet osoba, policija dalje radi izvide”, rekao je Kalabrić.

Među privedenima i napadači u Supetru

Kako doznaje dnevnik.hr iz pouzdanih izvora, među privedenima su i dvojica muškaraca koji su u lipnju sudjelovali u napadu na sezonce koji su govorili srpskim jezikom u Supetru. Jedan od njih je, kako je potvrdio njegov odvjetnik Željko Gulišija, odmah pušten jer pretpostavlja da nemaju dolaza da je umiješan u napad u Uzdolju dok će drugi biti predan pritvorskom nadzorniku. Njemu slijedi kaznena prijava za nasilničko ponašanje i zločin iz mržnje.

Dnevnik.hr. doznaje da najstariji maskirani napadač ima 28 godina, drugi osumnjičeni je 25-togodišnjak, dok su ostali u dobi do 21 godine. Događaj u Uzdolju šibenska policija opisala je kao kazneno djelo izazivanja nereda, a dokaže li im se krivnja, mogli bi dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a policija će detalje objaviti tek po završetku istrage.

Podsjetimo grupa maskiranih napadača upala je prošle srijede u kafić u mjestu Uzdolje kraj Knina i fizički napala vlasnicu i goste, pritom ozlijedivši pet ljudi.

Sličan se napad dogodilo i u mjestu Đevrske također na kninskom području, no tamo nitko nije ozlijeđen. Radi se o mjestima s pretežno srpskim stanovništvom, a nakon napada su uslijedile burne reakcije, kako iz Hrvatske, tako i iz Srbije.

Premijer Andrej Plenković osudio je napad dok se Predsjednica još nije detaljnije očitovala o svemu poručivši kako čeka detaljno policijsko izvješće.

”Kada se dogodi ovakvo djelo, koje je očito djelo za koje će oni koji su ga počinili odgovarati, prije svega na njega trebaju reagirati institucije države koje su za to zadužene. Ja kao predsjednik Vlade moram najprije imati činjenice, kompletno i jasno verificirane, politički sam osudio, nema nikavih dilema, kao i u ranijim slučajevima, i ja ću biti taj koji će određivati na koji način ćemo reagirati na određene stvari. To neće sigurno diktirati ni mediji niti neki drugi partneri”, rekao je premijer.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić o ovom je napadu rekao da je “razumljivo” što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti, piše dnevnik.hr.

Policija je na konferenciji za medije u Šibeniku objavila kako napad u Uzdolju nije povezan s onim u Đevrskama, a napadači iz Uzdolja su pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita.

Policija izvijestila

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić izvijestio je o detaljima napada u kafiću u Uzdolju i o tijeku istrage. Za sada je pet osoba osumnjičeno, među ostalim i za nasilničko ponašanje zbog zločina iz mržnje, dok je jedna u bijegu. Policija traga i za još 10 osoba koje su sudjelovale u napadu.

“Nad trojicom 19-godišnjaka, jednim 21-godišnjakom i jednim 28-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja u svezi zločina iz mržnje, oštećenje tuđe stvari i nanijeli tjelesne ozljede 36-godišnjoj vlasnici ugostiteljskog objeta i još četiri osobe”, krenuo je s opisom kaznenih djela koja se stavljaju na teret petero ljudi koje je policija jučer privela načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Prvotno je uhićeno osam osoba, ali je troje pušteno nakon ispitivanja.

Kostanić je dalje opisao kako su se osumnjičeni kao pripadnici navijačke skupine iz Spita okupili u više automobila i dogovorili se da će otići u ugostiteljski objekt u Uzdolju u kojem se prati nogometna utakmica Crvena Zvezda-Young Boys kako bi se nasilnički ponašali prema zatečenim osobama.

“Parkirali su vozila uz cestru kada su došli u Uzdolje, a jedan od njih otišao je pješice u kafić s ciljem izviđanja i tamo se zadržao kraće vrijeme, izvidjevši situaciju o gostima kafića. Nakon toga se vratio do osumnjičenika koji su s najmanje četiri auta s još 10-ak neidentificiranih osoba maskiranih fantomkama, majicama i maramama sa drvenim i metalnim predmetima ušli u ugostiteljski objekt, dok su vozači ostali čekati u automobilima.

Ulaskom u ugostiteljski objekt, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi osumnjičeni su verbalno vrijeđali oštećenu vlasnicu objekta i zatečene goste, uništavajući inventar ugostiteljskog objekta palicama. Potom su palicama napali zatečene goste u objektu zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.

Predani su pritvorskom nadzorniku dok je policija prijavu predala ŽDO-u Šibenik. I dalje se nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska svih počinitelja kazenih djela”, istaknuo je Kostanić, prenosi N1.

Na novinarsko pitanje o potvrdi informacije da je jedan od osumnjičenika u bijegu odgovara: “Desetak osoba se još potražuje, možemo reći i da su oni u bijegu. Nedvojbeno smo utvrdili za četiri osobe, među njima je jedna u bijegu.”

Facebook Komentari