VIDEO Krvavi napad u Kabulu, 63 osobe ubijene, 180 ranjenih

Ad

U dvorani za svadbe u afganistanskoj prijestolnici Kabulu eksplodirala je bomba, usmrtivši 63 osobe, a ranivši više od 180 ljudi.

Svjedoci su za BBC rekli kako je bombaš samoubojica detonirao eksploziv tijekom svadbene ceremonije.

Eksplozija se dogodila oko 22:40 po lokalnom vremenu (18.10 GMT) na području na zapadu grada većinom naseljenom šiitskim muslimanima.

Talibani su negirali da stoje iza napada. Niti jedna druga grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Sunitski muslimanski militanti, uključujući talibane i grupu Islamske države, više puta su napadali šiitske hazarske manjine u Afganistanu i Pakistanu.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je broj smrtnih slučajeva. Slike na društvenim medijima pokazuju tijela razbacana po svadbenoj dvorani između prevrnutih stolica i stolova. Afganistanska vjenčanja često uključuju stotine gostiju koji se okupljaju u velikim dvoranama u kojima su muškarci obično odvojeni od žena i djece, piše BBC.

Gost vjenčanja Mohammad Farhag rekao je da je bio u ženskom dijelu svadbe kad je čuo veliku eksploziju u muškom području.

“Svi su trčali van vičući i plačući”, rekao je.

“Oko 20 minuta dvorana je bila puna dima. Gotovo svi u dijelu za muškarce su ili mrtvi ili ranjeni. Sada, dva sata nakon eksplozije, još uvijek vade tijela iz hodnika.”

Mladoženja koji se predstavio kao Mirwais za lokalnu TV je rekao: Moja obitelj, moja mladenka su u šoku, ne mogu čak ni govoriti. Mladenka se onesvijestila. “Izgubio sam brata. Izgubio sam prijatelje. Izgubio sam rodbinu. Nikad više u životu neću vidjeti sreću.”

Konobar u dvorani, Sayed Agha Shah, rekao je da su “svi trčali” nakon eksplozije. “Nekoliko naših konobara je ubijeno ili ranjeno”, dodao je.

Glasnogovornik talibana rekao je da je skupina “oštro osudila” napad. “Ne postoji opravdanje za takva namjerna i brutalna ubojstva i ciljanja žena i djece”, rekao je Zabiullah Mudžahid u SMS poruci medijima.

Koja je pozadina napada?

Posljednja eksplozija dolazi samo 10 dana nakon napada bombom ispred policijske stanice u Kabulu u kojem je ubijeno najmanje 14, a ranjeno gotovo 150 ljudi. Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad.

Brat talibanskog vođe Hibatullaha Akhundzada u petak je ubijen bombom podmetnutom u džamiji u blizini pakistanskog grada Quette.

Nijedna skupina do sada nije preuzela odgovornost za taj napad. Izvor iz afganistanske obavještajne službe rekao je BBC-u da je Hibatullah Akhundzada trebao prisustvovati molitvi u džamiji i da je vjerovatno bio cilj napada.

Napetosti u zemlji su visoke iako su talibani i SAD, koji ima tisuće vojnika smještenih u Afganistanu, navodno bliži najavi mirovnog sporazuma.

Kako napreduju afganistanski mirovni pregovori?

Talibanski i američki predstavnici vodili su mirovne pregovore u glavnom gradu Katara, Dohi, a obje strane izvijestile su o napretku. U petak je američki predsjednik Donald Trump tvitnuo da obje strane “žele postići dogovor – ako je moguće”.

Dogovor bi uključivao i postupno povlačenje američkih postrojbi u zamjenu za talibanske garancije da ekstremističke skupine neće koristiti Afganistan za napad na američke ciljeve.

Talibani bi također započeli pregovore s afganistanskom delegacijom o okviru mira, uključujući eventualni prekid vatre. Militanti odbijaju pregovore s afganistanskom vladom dok se ne dogovori raspored povlačenja SAD-a.

Talibani sada kontroliraju više teritorija nego u bilo kojem trenutku otkad su ih zbacili s vlasti 2001. godine.

Facebook Komentari