VIDEO U Rusiji slično kao Čudo na Hudsonu: Ptice pogodile Airbus, pilot čudesno sletio “na trbuh” u kukuruzište

Airbus A321 kompanije Ural Airlines koji se letio za Simferopol na Krimu, sa 226 putnika i sedam članova posade, sletio je “na trbuh” u blizini Moskve, nakon što je pretrpio “rijetki” udar ptica, javlja RT.

Airbus su pogodili “brojni” galebovi ili vrane ubrzo nakon polijetanja s moskovske zračne luke Zhukovsky, potvrdila je zrakoplovna kompanija.

Bez spuštenog podvozja zrakoplov je sletio na trbuh u polje kukuruza 1 km od piste. Neispravni motori bili su isključeni samo nekoliko trenutaka prije prisilnog slijetanja kako bi se izbjegao požar.

Izvršni direktor Ural Airlines-a, Sergej Skuratov, objasnio je da je nalet ptica na zrakoplov nešto ne baš uobičajeno.

“To je prilično rijetko, može se dogoditi možda jednom u 50 godina.”, rekao je Skuratov, prenosi RT.

Srećom, na nesreći Airbusa nije bilo plamena i nitko nije poginuo u incidentu. Ipak, 23 putnika – uključujući petero djece – zadobili su lakše ozljede i hospitalizirani su, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Zrakoplovna kompanija je pohvalila posadu zbog profesionalizma tijekom slijetanja, kao i zbog “dobro organizirane evakuacije”.

“Motor je nekoliko puta stao, pokušali su ga ponovno aktivirati, ali počeli smo se spuštati”, napisao je jedan korisnik na Twitteru prenoseći video iz zrakoplova.

Sudeći po zvuku, motori su povremeno radili, napisao je korisnik Twittera prenoseći video iz zrakoplova.

“Sada vjerujem u Boga, zasigurno.”

“Ovo je moj drugi rođendan”, čuje se žena u videu koji je čini se snimio jedan od putnika.

Ovo slijetanje u Rusiji podsjeća na incident iz 2009. godine poznat kao “Čudo na Hudsonu” u kojem sudjelovalo zrakoplov US Airways-a 1549, kada je Airbus A320 kojim su upravljali kapetan Chesley Sullenberger i Jeffrey Skiles udario jato gusaka nakon polijetanja iz aerodroma LaGuardia u New Yorku i ostao bez motora. Kako nisu mogli sletjeti na nijednu dostupnu zračnu luku, morali su sletjeti u rijeku Hudson izvan Manhattana, a svih 155 spasili su obližnji trajekti i brodovi.

Facebook Komentari