KBC Split održao konferenciju za novinare oko trovanja Talijana, pronađena viša razina karboksihemoglobina, ali…

KBC Split najavio je konferenciju za novinare za podne. Liječnici govore o stanju četvero talijanskih državljana koji su jučer zaprimljeni u bolnicu zbog simptoma proljeva, povraćanja i povremenog gubitka svijesti nakon što im je svima pozlilo na brodu koji je pristao u Hvar. Na brodu je pronađen i mrtav muškarac kojem je pozlilo u toaletu te je pao i udario glavom.

“Ograničeni smo s količinom informacija koje možemo dati”, kazali su na početku.

Docentica Kolić kazala je da su djevojčica i dječak i dalje su životno ugroženi. Postoji mogućnost da su se otrovali ugljičnim monoksidom jer im je u krvi povišena razina karboksihemoglobina.

“Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje”, kaže Kolić.

“Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska do nas. Ono što smo imali nisu vrijednosti koje ugrožavaju život, ali ne znamo što se događalo ranije. Te vrijednosti sada padaju”, kazala je.

Ishod i dužina životne ugroženosti kod svakog mogu biti drugačiji.

“Svi najteži slučajevi od novorođenčadi do 18 godine, liječe se na Intenzivnoj jedinici”, kaže Kolić.

Liječnici su istaknuli da je klinička slika bila preburna za trovanje hranom, moguća je kod botulizma ali je period inkubacije dulji i djeca nisu konzumirala hranu na večeri u restoranu.

O uzroku smrti Talijana liječnici ne mogu govoriti dok policija ne završi svoj posao.

“Majka djece je imala najtežu sliku od odraslih, ali nije vitalno ugrožena. Uvjereni smo da će liječenje biti uspješno. Drugi dvoje su relativno bolje i oni uopće nisu bili zaprimljeni u bolnicu na trajno liječenje”, rekli su.

“Moram pohvaliti kolegu na Hvaru koji je prvi reagirao i odlično poduzeo mjere prvog zbrinjavanja. Zahvaljujući njegovoj intervenciji stekli su se uvjeti za nastavak liječenja u Splitu. Radilo se o događaju u koji je uključeno više osoba, ali to je na razini KBC-a Split ono što se može liječiti na kvalitetan način”, istaknuli su.

“Najverojatnije se ne radi o trovanju hranom, jer od naših crijevnih infekcija to bi jedino mogao biti botulizam, ali inkubacija bi bila prekratka. Djeca nisu jela ništa od inkrimirane hrane koja se povezivala sa slučajem. Obrada stolice traje dva do pet dana. Na osnovu parametara koje imamo možemo reći da se ne radi o trovanju hranom”, kazali su.

“Interes javnosti je zadovoljen. Radi se o izoliranom slučaju. Ne radi se o masovnom trovanju i ne radi se o slučaju koji bi se mogao ponoviti u kratkom vremenu. Moramo poštivati zakone o zaštiti privatnosti pacijenata”, ističu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić telefonski je najavio da će za pola sata doći osobno provjeriti stanje, piše dnevnik.hr.

Otrovani gradonačelnik čiji je prijatelj preminuo na brodu po struci je liječnik: Umro je ranije, možda oko tri iza ponoći. I nije umro od posljedica trovanja. A djeca nisu jela školjke

Facebook Komentari