Splitski skiper se usred noći umalo zabio u brodicu bez svjetala: Da sam ga udario, ubio bih dvoje ljudi

Na hrvatskoj obali sve su češće charter turističke noćne ture između obale i otoka, a to zajedno sa svakogodišnjim povećanjem broja plovila, to predstavlja problem i potencijalni izvor opasnosti.

Neimenovani splitski skiper je za portal Dalmacija danas opisao jednu noćnu situaciju na moru, koje je mogla završiti tragično te je s tim u vezi uputio i apel vlasnicima malih brodica.

“Kada sam se večeras (u nedjelju navečer) brodom vraćao iz gradske luke s lijevanja goriva prema Stobreču, prošao sam na manje od 10 metara udaljenosti od brodice koja uopće nije imala upaljeno sidreno svjetlo na udaljenosti većoj 700 metara od obale. Da sam ga udario s 23 čvora i brodom od preko 13 tona, ubio bih dvoje ljudi ni kriv ni dužan. Samo nas je dragi Bog sačuvao, a od njih ne bi ostalo ništa!”, opsiao je neugodnu situaciju na moru navedeni splitski skiper.

Postoji više problema s malim brodicama koje ne slijede ni sigurnosne mjere, niti imaju adekvatnu sigurnosnu opremu, poput reflektora za radar, kako bi bile vidljive na istom. Pozvao je i nadležne vlasti da počnu kažnjavati takvo neodgovorno ponašanje na moru.

“Ovo su vrlo ozbiljne situacije i nadam se da zbog neodgovornosti pojedinaca neće biti bespotrebnih žrtava na moru”, ističe splitski skiper.

“Male brodice stanu na sidro i ne upale sidreno svijetlo, kako ‘susjed ne bi vidio poštu gdje lovi’, a ima i onih bez navigacijskih svjetala”, dodaje.

Na kraju ističe da su najčešće lokacije gdje je uočio takvo ponašanje skipera malih brodica punta Marjan, ispred Duilova, Splitska vrata te ispred Stobreča.

Share This Article