Počela je sezona: Kilometarske kolone na cestama prema moru, jedna osoba poginula u tunelu kod Perušića

Ad

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora, u priobalju, kao i na većini graničnih prijelaza, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Dvije prometne nesreće dogodile su se jutros na autocesti A1. Prva oko 8.30 na 158. kilometru, između čvorova Perušić i Otočac u smjeru Zagreba. Jedan čovjek je poginuo.

Kako doznaje dnevnik.hr od Policijske uprave ličko-senjske u nesreći je stradao austrijski državljanin. Nesreća se dogodila između čvorova Otočac i Perušić u smjeru Zagreba. Vozi se jednim trakom, kolona je duga oko 18 km.

Nesreća se dogodila i u samom tunelu Grič u smjeru mora. Kolona vozila ispred tunela Plasina duga je oko 7 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Brezik, kolona je duga oko 2,5 km.

Povremeno se vozi u kolonama u pokretu. HAK savjetuje vozačima da održavaju sigurnosni razmak između vozila i moli ih za strpljenje.

A1 Zagreb-Split-Ploče: pojačan je priljev vozila kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora (A3->A1); kod naplatnih postaja Lučko i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja; prometna nesreća kod čvora Donja Zdenčina u smjeru Zagreba (vozila su na zaustavnom traku); prometna nesreća na 158. km između čvorova PERUŠIĆ i OTOČAC u smjeru Zagreba. Vozi se jednim trakom, kolona je duga oko 9 km; prometna nesreća između čvorova Perušić i Otočac u tunelu Grič u smjeru mora (156. km).

A3 Bregana-Lipovac: zagrebačka obilaznica-vrlo gust promet iz smjera Jankomira i Buzina prema naplatnim postajama Lučko (iz smjera Jankomira kolona je duga oko 4 km, a iz smjera Buzina oko 8 km).

Državna cesta DC1: teretno vozilo u kvaru kod Slunja u mjestu Donje Taborište. Vozi se jednim trakom, naizmjence.

Istarski ipsilon (A9): zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona vozila duga je oko 3 km, dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

A7 GP Rupa-Diračje i čvor Draga-čvor Šmrika: kod naplatnih postaja Rupa u smjeru Rijeke kolona je duga oko 1 km; kod GP Rupa u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 1 km; usporen promet između čvorova Sv. Kuzam i Šmrika u smjeru otoka Krka (vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Burlica).

Most Krk: vrlo gust promet u oba smjera. Kolone su duge oko 4 km.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. HAK upozorava vozače ostalih vozila da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

Bicikliste, mopediste i motocikliste također pak podsjeća da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

Sljedećih vikenda stižu još veće gužve

“Tijekom ove ljetne sezone, dosadašnja prometna slika bila je nešto mirnija nego što smo to navikli proteklih godina. Sljedećih nekoliko vikenda, očekujemo da će se to promijeniti s velikim brojem turista iz europskih država koji će se odmarati na našoj obali ili će proći kroz Hrvatsku prema svojim ljetnim odredištima

Mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, 19. srpnja osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 20. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 21. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći”, poručuju iz HAK-a.

Tijekom petka, 19. srpnja najveće gužve bit će na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, a na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom očekuju se značajna čekanja.

Najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.
U smjeru mora najgušći promet biti u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. Obzirom da je riječ o udarnim ljetnim vikendima, preporuka je da se subotom i nedjeljom izbjegne putovanje.

Alternativni pravci

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge, prenosi dnevnik.hr.

Evo kako izbjeći gužvu na Bregani i Maclju, imate tri alternativna granična prijelaza

Facebook Komentari