Klisović: Glavna politička borba nije rekonstrukcija Vlade, nego odnosi u HDZ-u

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

Jeste li dobili odgovore na pitanja postavljene na Odboru za vanjsku politiku prilikom predstavljanja novog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana?

“Moje pitanje na Odboru bilo je upućeno premijeru, ne ministru vanjskih poslova. Ticalo se provedbe odluke Ustavnog suda o pravima srpske manjine u Vukovaru, s obzirom da je pitanje manjina uvijek jako važno pitanje u bilateralnim odnosima sa susjedima. Odgovor koji sam dobio od premijera Andreja Plenkovića je da podržava tumačenje gradonačelnika Ivana Penave, što bi trebalo zabrinuti sve u Saboru koji pretendiraju da predstavljaju interese manjinskih naroda, no vidjeli smo da to nije bilo dovoljno da promijene svoj glas i ne daju potporu ovakvoj rekonstrukciji Vlade.”

Novi ministar vanjskih poslova – kako ocjenjujete prva 24 sata?

“On je karijerni diplomat koji je više od 25 godina u našoj diplomaciji, od samih početaka. Poznaje sustav i službu vanjskih poslova i vanjsku politiku. Bio je dobar profesionalni diplomat, kakav će biti ministar – tek ćemo vidjeti. Prve izjave više su ličile na klasične diplomatske, ambasadorske, nego ministarske, ali moramo čovjeku dopustiti da se saživi s politikom. Dosad se nije bavio aktivnom politikom, nego provodio politiku koju bi utvrdila Vlada ili predsjednica. Provodio je i politiku SDP-a, SDP ga je poslao za ambasadora u Budimpeštu.”

Naša reporterka Katarina Brečić jučer ga je pitala je li nam Miorad Dodik najbolji saveznik u BiH – odgovorio je da su nam svi saveznici u dobroj volji?

“Pokazuje prvo nesnalaženje u ministarskim cipelama. Očekujem od njega kad se saživi sa svojom ulogom da daje malo preciznije odgovore na ovako važna pitanja, jer vidimo koja je dinamika odnosa u BiH. SDP-ova Vlada uvijek je pokušavala graditi partnerski odnos s temeljnim političkim čimbenicimau BiH jer smatramo da je to jedini način da dođe do dogovora triju konstitutivnih naroda koji bi odgovarao Hrvatima u BiH.”

Predsjedanje Europskom unijom – hoće li sve proći u redu?

“Ja bih volio da sve bude u redu jer to je moja zemlja. Ali sve što mogu vidjeti kada pratim segment vanjskih poslova i ukupno Vladine pripreme za predsjedanje, mogu reći da iz moje perspektive ne stoje dobro. Na to upućuje činjenica da se šest mjeseci prije predsjedanja otvara novo dužnosničko mjesto – državne tajnice za predsjedanje Europskom unijom. I to iz Ministarstva mora, pprometa i veza. To znači da se mnogi iz Ministarstva vanjskih poslova žele odmaknuti od predsjedanja. Mislim da tu funkciju nije trebalo osnivati jer već imamo osobu na razini državnog tajnika u ministarstvu, a i ministar je uvijek odgovoran za europske poslove. Čini mi se da će predsjedavanje biti jedna velika improvizacija, što ne znači da će biti loše jer mi smo šampioni improvizacije, ali neće biti ni dobro. Propustit ćemo priliku da ostvarimo nešto za Hrvatsku od tog predsjedanja.”

Bilo je puno nezadovoljstva jučer od strane SDP-ovih zastupnika. Čime ste zadovoljni od odgovora iz Vlade?

“Ni sa čim nismo zadovoljni jer odgovore nismo čuli. Na svako pitanje koji su razlozi smjenu ministara nismo dobili ništa osim PR prezentacije od premijera. MInistri se u demokracijama smjenjuju iz tri osnovna razloga – ako idu na novu dužnost važnu za državu, ako su umočeni u kriminal ili ako su toliko neuspješni da premijer to ne može tolerirati. Ministrica vanjskih poslova spada u situacija prve kategorije. Za ostale ministre nemamo razloge, no postoji percepcija javnosti da se smjenjuju zbog kriminala, odnosno lošeg rada. Znamo da DORH vrši izvide protiv određenih ministara.”

Osvrnuo se i na tvrdnje premijera da SDP lijepi etiketu korupcije Vladi.

“Nije SDP etiketu korumpiranosti nalijepio ovoj Vladi, nalijepili su je vlastiti ministri.”

Način komunikacije premijera jučer?

“Premijer je došao napraviti show, pokazati se kao neprikosnoveni vođa HDZ-a, da ima većinu. No mislim da nije uspio u svojim nakanama. Glavna politička borba nije rekonstrukcija Vlade, ni razgovor s oporbom, nego unutarnja politička dinamika u HDZ-u.”

Facebook Komentari