Grlić Radman za RTL: Plenković mi je ponudio ministarsku poziciju u pravom trenutku

Ad

Dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj i dugogodišnji diplomat, a od jučer i novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u RTL-u Danas.

Za manje od šest mjeseci Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom pa novi ministar neće imati puno vremena za uhodavanje.

”Mislim da je dosad postignut visok stupanj priprema, to mogu govoriti s aspekta veleposlanika iz Berlina, bili smo u izravnoj vezi s Ministarstvom. Pripreme su krenule već 2018. kad smo s Finskom i Rumunjskom pripremili program koji je odobrilo Vijeće za opće poslove. Mi ulazimo u jednu završnu fazu. Na proljeće smo donijeli Akcijski plan koji obuhvaća pripreme i provedbu i ima tri ključna elementa”, kazao je Grlić Radman za RTL Danas.

Upitan hoće li to predsjedanje Europskom unijom građani osjetiti u svakodnevnom životu i postoji li neka konkretna korist za njih, ministar je rekao: “Hrvatska je priznata 1992. godine. Danas, nakon 27 godina, imate da je Hrvatska za kormilom jedne takve velike regionalne organizacije, koja je prvo svjetsko gospodarstvo i drugo tržište. Imate jedan lijep, ponosni osjećaj da predsjedate takvom zajednicom. Za ovo što danas imamo, to je priznanje i hrvatskim braniteljima, herojima koji su pali za domovinu, da ulazimo u sve te asocijacije, da ćemo uskoro ući u Schengen i eurozonu.”

Za sjedište predsjedanja odabrana je Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a rok za dovršetak radova je prosinac. Ministar kaže da postoje dvije faze, Kongresni centar koji se uređuje i druga faza koja obuhvaća iseljenje Gruntovnice.

“Nakon šest mjeseci to će ostati građanima. Mi ćemo imati jednu fantastičnu lokaciju, to ne ide sve našim sredstvima nego i onima iz EU, mi osposobljavamo i 800 službenika…”, kazao je ministar.

Na pitanje kad ga je premijer nazvao da mu ponudi ministarsku poziciju, Grlić Radman je rekao da je to bilo – u pravom trenutku.

“Ja sam u nekoliko dana doživio transformaciju.”

Kad je riječ o prvim potezima, ministar ih zasad nije htio otkriti.

“Ja sam u službi vanjskih poslova od samih početaka, poznajem taj sustav, stvarao sam tu službu, u koju sam došao ’91. na poziv predsjednika Tuđmana. Mislim da moramo biti proaktivni, otvoreni, transparentni, to je isto jedna od vrijednosti EU-a. Građani moraju biti informirani, oni biraju. Oni čine EU”, zaključio je Grlić Radman.

Facebook Komentari