Plenković otkrio cijelu rekonstrukciju Vlade, evo tko odlazi, tko su novi ministri i novi državni tajnici

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade, održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Na njoj je odlučeno koji ministri će napustiti Vladu, kao i tko će biti njihove zamjene. Premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka obratio se javnosti.

Odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će postati glavnom tajnicom Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su podnijeli ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem. Vladu će napustiti i Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Na pitanje iz kojeg su razloga njegovo povjerenje izgubili Žalac, Murganić i Tolušić, premijer kaže da je on kao mandatar procijenio, u političkim okolnostima koje su postale opterećujuća slika za Vladu, da su osvježenja bila nužna, prenosi N1.

Ministri će, uvjeren je premijer, dobiti podršku u Saboru u petak.

“Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalan angažman u realizaciji ciljeva Vlade”, poručio je Plenković. Zahvalio se dosadašnjim ministrima, Mariji Pejčinović Burić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić, Gabrijeli Žalac, Lovri Kuščeviću i Goranu Mariću.

Novi potpredsjednici Vlade bit će Davor Božinović i Zdravko Marić.

Novi ministar vanjskih poslova bit će trenutni veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman. Marija Vučković bit će nova ministrica poljoprivrede. Novi ministar rada bit će ekonomist Josip Alardović, trenutni ravnatelj HZMO-a. Ivan Malenica postat će, kako je to već ranije najavljeno, novi ministar uprave. Nova ministrica demografije bit će Vesna Bedeković, dekanica Veleučilišta u Virovitici. Novi ministar će biti i Mario Banožić koji preuzima dužnost ministra državne imovine. Marko Pavić prelazi iz fotelje ministra rada u onu ministra regionalnog razvoja i europskih fondova.

Premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka rekao je kako je dobio blagoslov stranke i partnera za ovu rekonstrukciju Vlade.

“Uobičajeno je krajem treće godine napraviti promjene koje će omogućiti Vladi da nastavi bez opterećenja s aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva i smanjivanje tenzija u društvu, i u konačnici da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima”, rekao je premijer.

Poznata su i imena novih državnih tajnika.

U ministarstvu prometa tu funkciju će preuzeti Josip Bilaver, u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac, a Sanja Putica postat će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja.

Nakon koalicijskog sastanka Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, rekao je da ovime ništa nije završilo nego tek počinje. “Zadovoljan sam ciljevima koje smo zacrtali, da se skinu tereti s leđa i da se uđe u period kad će se razgovarati o političkim prioritetima i o stanju u društvu. Dosad najveća rekonstrukcija ijedne vlade u Hrvatskoj bi trebala donijeti da se u društvu razgovara o sadržaju”, kaže Vrdoljak, prenosi N1.

Životopisi ministara

Objavljujemo životopise novih ministara za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, poljoprivredu, rad i mirovinski sustav, vanjske i europske poslove i državne imovine, piše N1.

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja će zamijeniti dosadašnju ministricu Nadu Murganić, saborska je zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Marija Vučković nova je ministrica poljoprivrede, dosad je u tome ministarstvu obavljala dužnost državne tajnice. Rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama, diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radno iskustvo stjecala je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana. U prethodnom sazivu Vlade obnašala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Josip Aladrović, koji bi trebao voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava umjesto Marka Pavića koji odlazi na mjesto ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, od travnja 2017. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan.

Gordan Grlić Radman, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić, hrvatski je diplomat i dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj. Rođen je 6. lipnja 1958. Diplomatsku karijeru započeo je početkom 90-ih, a diplomatsko iskustvo započeo je u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Mario Banožić, koji će naslijediti dosadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića, rođen je u Vinkovcima 1979. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje je upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon stjecanja diplome iz marketinga i menagementa na osječkom Ekonomskom fakultetu magistrirao je i doktorirao 2013. godine menagement.

Radio je u nekoliko vinkovačkih tvrtki, 2009. postaje voditelj Odsjeka za turizam i kulturu, a 2010. pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za ragionalni razvoj i međunarodnu suradnju Vukovarsko-srijemske županije. Na položaj ministra državne imovine došao je s predstojničkog mjesta u Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Već ranije je objavljeno da će ministra uprave Lovru Kuščevića naslijediti Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku. Rođen je 1985. u Šibeniku, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a na Veleučilištu u Šibeniku zaposlio se 2009. godine, najprije kao asistent, a zatim kao predavač za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo, te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.

Facebook Komentari