SP Vaterpolo: Hrvatska uvjerljivom pobjedom protiv Australije krenula u obranu zlata

Ad

Predivno buđenje u Hrvatskoj priuštili su nam Barakude iz daleke Koreje. U prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, te i dalje tvrdimo (ma koliko to možda rezultat ne sugerira) protiv najjačeg suparnika u skupini, Hrvatska je ne samo uknjižila prve bodove, već zadivila igrom, ljepotom, umijećem i brzinom. Doista, čak 10 golova razlike (bilo je u jednom trenutku i 11) nisu mogli očekivati niti najveći optimisti i najzagriženiji navijači naše vaterpolske momčadi, piše HVS.

– Jesam naravno očekivao pobjedu, ali moram biti iskren da ovakvu izvedbu nisam očekivao. Razbili smo Australiju u svim segmentima igre, nismo im prepustili ništa, ni mrvicu šanse. Ovo je vrh vaterpola, ovo što su odigrali moji momci – bila je prva reakcija izbornika Tucka neposredno po okončanju utakmice.

Nismo se pribojavali, ali jesmo upozoravali na neke temeljne karakteristike i opasnosti u igri Australaca. To su protunapad i uplivavanje ili igra s dva centra. Ništa od toga nismo vidjeli. Uostalom, činjenica da je Hrvatska u prve dvije četvrtine imala čak 5 kontri ili polukontri, a u cijeloj utakmici 8 takvih napada, a suparnik samo jednu polu kontru, govori dostatno. Dalje, izuzev prvog gola Australije (Power za 1:1 i s igračem više), suparnici nam nisu radili štetu niti u tom dijelu igre. Zasluge idu obrani i odličnim braničima (ne samo njima). Dakako da je to sa sobom povlačilo nešto više isključenja od onih koja su dosuđena Australcima, iako se ne bi baš dali okladiti niti da su sva naša isključena postojala, odnosno doista bila napravljena. Makar, to sada ostavimo po strani.

Hrvatska je odigrala jednu od najljepših utakmica u posljednje vrijeme, rasplivano, s puno pokretljivosti, lucidno u napadu, a vrlo čvrsti u obrani. Posebno s igrače manje što je doduše već duže vrijeme jedna od temeljnih kvaliteta ove momčadi. To su oni temeljni razlozi pobjede, ovako visokog trijumfa na početku Svjetskog prvenstva.

Hrvatska je otvorila utakmica s možda malo neobičnijom postavom, neobičnijom samo stoga što u njoj nije bilo klasičnog centra. Startna sedmorka je bila – Bijač, Macan, Fatović, Joković, Vukičević, Šetka i Garcia. U takvoj postavi je Marko Macan u našem prvom napadu išao na 2 metra. Prvi je gol postigao Maro Joković, s igračem više (05.59 do kraja prve dionice). Australija je izjednačila zaslugom Powera,također igrač više, na drugoj vratnici i nakon isključena Benića (1:1, 05.25 do kraja utakmice). Toliko od Australije jer tada je počeo hrvatski bal na vodi.

Prvu kontru Fatović nije iskoristio (Dennerley brani), ali zato slijedi niz od naših pet golova. Prvo Vukičević u prekrasnoj akciji (Garcia gura u kontru Fatovića na srednjem vanjskom koji pliva ‘u leđa’ Australcima, Vukičević uplivava iz sredine na lijevo krilo, njemu ide lopta, a Anti slijedi egzekucija). Isti je igrač točno minuti kasnije (01.28 do kraja prve četvrtine) sa srednjeg vanjskog sjajno pogodio donji lijevi kut za 3:1, da bi prvu dionicu zatvorio golom Hrvoje Benić nakon što je Lovre Miloš ‘potegao’ protunapad po lijevoj strani.

Početkom druge četvrtine Vukičević je postigao svoj tada već treći gol, ponovo proplivavanje, da bi sredinom ove dionice Vrlić pogodio s igračem više, ali ne s klasične centarske pozicije, već malo podalje, 5 metara, s igračem više i na asist Garcije.

U trećoj četvrtini potpuno potonuće momčadi Elvisa Fatovića. Redom su pogađali Lončar, Vukičević, te dvaput uzastopno Miloš (oba puta iz protunapada). Drugi Milošev gol je plod lijepe akcije koju je začeo Fatović, Vukičević iz prijenosa iza leđa samo dodao Milošu na lijevo krilo. Gol za 10:2!! Sličnosti je bilo u akciji i za 11. hrvatski gol, početkom zadnje četvrtine. Sada Lončar asistira iza leđa Bušlji koji s lijevog krila pogađa dijagonalu.

Za ustati i zapljeskati!

– Ima još uvijek nekih manjih stvari koje ćemo popraviti za sljedeću utakmicu i moramo to učiniti, makar opet realno ne mogu nakon ovakve utakmice reći ništa drugo do, komplimenti momcima – još će jednom izbornik Tucak, s laganim pogledom naprijed.

– Ništa još nismo napravili. Ovu utakmicu valja pospremiti u naš mali spomenar i valja nam se spremiti za Amerikance. Da, pobjeda je prekrasna, kao i igra, ali svaka nova utakmica će biti još važnija, još bitnija i to je naš moto na svakom turniru, pa tako i ovdje u Koreji – iz Gwangjua će izbornik Tucak.

U drugoj utakmici 1. kola iz naše B skupine, SAD su pobijedile Kazahstan 16:7 (4:1, 4:2, 3:2, 5:2). Sljedeću utakmica Hrvatska igra protiv SAD, a utakmica počinje u srijedu, 17. srpnja u 02.50 sati po hrvatskom vremenu.

HRVATSKA – AUSTRALIJA 14: 4 (4:1, 2:1, 4:0, 4:2)

GWANGJU – Plivalište Nambu sveučilišta. Gledatelja 200. Suci: Moller (Argentina) i Severo (Italija). Opunomoćenik: Inoue (Japan)

HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Benić 1, Vukičević 6 (1), Bušlje 1, Miloš 2, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak

AUSTRALIJA: Dennerley (10 obrana), Campbell, G. Ford, Kayes, Power 1, L. Edwards 1, Roach, Younger 2, A. Ford, Putt, Howden, B. Edwards, Hrysanthos. IZBORNIK: Elvis Fatović

PETERCI: Hrvatska 1-1, Australija -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Australija 8. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-6 (66%), Australija 4-12 (33%)

Facebook Komentari