Krajem srpnja Plenković će predložiti smjenu nekoliko ministara?

Večernji list piše kako premije Andrej Plenković do kraja srpnja na izvanrednoj sjednici Sabora planira širu rekonstrukciju Vlade, iako je dosad branio aferama kompromitirane ministre, za što je preksinoć dobio i jednoglasnu bianco podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Prema informacijama lista, za smjene je kod Plenkovića ranije urgirala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti službena kandidatkinja HDZ-a, svjesna da loš rejting te stranke utječe i na njezinu poziciju u izbornoj utrci za Pantovčak.
U petak će Plenković Saboru predložiti novog ministra/icu uprave, a novog ministra/icu vanjskih poslova, budući da Marija Pejčinović Burić ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe, predložit će u sklopu rekonstrukcije.

Koliko opsežna će biti Plenkovićeva šok-terapija za popravljanje imidža HDZ-a zasad je nepoznato, ali u HDZ-u očekuju da, uz Kuščevića i Pejčinović Burić, ode još najmanje troje do petero ministara. Sugovornici iz HDZ-a već dugo apeliraju da Plenković smijeni aferama načete ministre; Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića, Milana Kujundžića, Nadu Murganić te Marka Pavića zbog mirovinske reforme, ali i Gorana Marića. Za potonjeg je Plenković, doznaje Večernji list, na užem Predsjedništvu rekao da se boji da medijske priče o njemu neće prestati. Od svih navedenih, najteže bi mu bilo smijeniti Tolušića budući da je on i potpredsjednik HDZ-a, a iza sebe imaju jaku Virovitičku županiju, premda je tamošnji HDZ sve češće epicentar raznih afera.

Share This Article