VIDEO Razbojnik iz Senja kojeg je policajac spriječio u pljački banke na Črnomercu, osumnjičen je i za pljačku banke u Novom Zagrebu u svibnju

Policija je dovršila obradu prekjučerašnjeg pokušaja pljačke na Črnomercu u Ilici. Dva su maskirana počinitelja pokušala, uz prijetnju vatrenim oružjem i uporabom tjelesne snage, počiniti razbojništvo u poslovnici banke u kojoj se u tom trenutku nalazilo ukupno 10 zaposlenika, te tri stranke (40, 69, 41).

Počinitelji su odmah po ulasku u banku fizički napali zaštitara, a što je zamijetio policijski službenik koji se legitimirao službenom značkom zbog čega su se počinitelji dali u bijeg. Policijski službenik krenuo je za jednim od njih povikavši „stop policija“ te je pucao u zrak radi upozorenja i traženja pomoći, a što nije zaustavilo počinitelja u bijegu. Kad ga je policijski službenik na parkiralištu sustigao, došlo je do aktivnog fizičkog otpora počinitelja uhićenju s ciljem nastavka bijega.

Pri tom sprječavanju počinitelja u njegovoj namjeri, isti je pružao aktivni otpor policijskom službeniku koji je u ruci imao službeni pištolj iz kojeg je prethodno ispalio hitac upozorenja u zrak, a zbog čega je došlo do opaljenja. Iako lakše ozlijeđen pri tome, počinitelj nije posustajao u pružanju aktivnog otpora te ga je policijski službenik svladao u čemu su mu pri tome priskočili u pomoć i slučajni prolaznici, građani. Liječnička pomoć, obojici, pružena je u KB Sveti Duh, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni dok je zaštitaru liječnička pomoć pružena u KB Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je također lakše ozlijeđen. Nakon medicinske obrade, 31-godišnji počinitelj je uhićen i doveden u službene prostorije na daljnje kriminalističko istraživanje.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 31-godišnjak zajedno s još jednim, za sada nepoznatim počiniteljem počinio ukupno tri (3) kaznena djela; razbojništvo, razbojništvo u pokušaju i prisila prema službenoj osobi.

Sumnja se da su kazneno djelo razbojništvo počinili 9. svibnja 2019. godine u poslovnici banke u Novom Zagrebu, a kaznena djela razbojništvo u pokušaju i prisila prema službenoj osobi, 8. srpnja 2019. godine i to u prostoru poslovnice banke u sklopu trgovačkog centra na području Črnomerca, maskirani uz prijetnju plinskim pištoljima.

U svibnju su otuđili novac, dok se sumnja da je prilikom pokušaja razbojništva u srpnju, osumnjičeni 31-godišnjak ujedno počinio i kazneno djelo prisile prema službenoj osobi jer je uz prijetnju plinskog pištolja i uporabu tjelesne snage pokušao spriječiti službenu osobu u obavljanju službene radnje.

Materijalna šteta nastala počinjenjem navedenih kaznenih djela iznosi 120.122 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 31-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava i posebno izvješće dostavljeni su nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, piše zagrebačka policija.

Kako su razbojnici s Črnomerca u svibnju su opljačkali banku u Novom Zagrebu

I dok zagrebačka policija još uvijek intenzivno traga za jednim od razbojnika koji su u ponedjeljak u pola bijela dana pokušali opljačkati poslovnicu PBZ-a na okretištu zagrebačkog Črnomerca, kriminalisti su njegova kompanjona, koji je i ranjen prilikom uhićenja, povezali s još jednom pljačkom.

Naime, Nikolu L. (31) policija sumnjiči da je s još jednom nepoznatom osobom, i to prema istom scenariju, izvršio i razbojništvo u poslovnici RBA u Froudeovoj ulici u novozagrebačkom Sigetu. Tom su se prilikom kradljivci okoristili za 120.122 kune, a netom prije krađe novca razoružali su zaštitara. Ne treba isključiti da je u pitanju isti, još uvijek nepoznati počinitelj s kojim je Nikola L. u duetu odrađivao razbojništva u novčarske institucije.

Osim dva razbojništva, od kojih je jedno ostalo na pokušaju, uhićeni lopov kazneno će odgovarati i zbog prisile prema službenoj osobi s obzirom na to da je, uz prijetnju plinskim pištoljem i uporabu tjelesne snage, pokušao spriječiti službenu osobu u obavljanju službene radnje. Riječ je, podsjetimo, o policajcu u civilu koji je u kobno vrijeme oko 14 sati u ponedjeljak stajao na šalteru PBZ-a u sklopu trgovačkog centra SuperKonzum. Prava drama počela se odvijati kad su maskirani lopovi, naoružani pištoljima, onesvijestili zaštitara koji je stajao ispred PBZ-a. Agresivno su se u njega zatrčali te ga udarili drškom pištolja i šakama po glavi pa je nesretnik pao na pod i ostalo ležati u nesvijesti. Hrabri policajac u civilu je bez razmišljanja golim rukama jurnuo na njih kao furija, vičući: “Policija”!

Iz snimki nadzornih kamera vidljivo je da je policajac tek u trku izvukao pištolj jer se u zatvorenom prostoru s nasilnicima obračunavao samo rukama i nogama. Nakon što je između policajca i jednog od razbojnika uslijedilo šaketanje, policajac ga je lijevim high-kickom pokušao pogoditi u glavu. Međutim, razbojnik je tijelom ublažio udarac pa nije pao, nego su obojica lopova nastavila trčati prema izlazu. Epilog je uslijedio na zapadnom parkiralištu ispred centra kada je policajac, trčeći za njima, pucao u zrak, ali ni to ih nije zaustavilo.

Jedan od pljačkaša uspio je pobjeći preko ograde u šumu dok je drugog, koji je pokušao pobjeći biciklom kojim je došao, uhvatio policajac. Prilikom hrvanja jedan od pištolja, ili policajčev ili pljačkašev, opalio je pa je pljačkaš ranjen u rame. U svladavanju ranjenog, ali vrlo žilavog i snažnog razbojnika policajcu su pomogli građani. Metak je razbojnika lakše ozlijedio te je nakon saniranja ozljede u KB-u Sveti Duh odmah odveden u prostorije kriminalističke policije na ispitivanje.

Pljačkaš je, usprkos odbijanju bilo kakvog razgovora s istražiteljima, identificiran te je utvrđeno da je riječ o osobi koja je otprije dobro poznata policiji zbog niza djela s elementima nasilja. O svojoj drugoj “polovici” iz razbojništva šuti kao zaliven, piše Jutarnji.

Kako neslužbeno doznaje Hrvatska danas Nikola L. je iz Senja, a već duže vrijeme živi u Zagrebu, gdje obavlja svoje poslove.

Facebook Komentari