Premijer pod velikim pritiskom suradnika, traže smjene ministara

Povod za priče o rekonstrukciji vlade jest izbor šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića, doznaje Jutarnji list iz vrha vlasti, zagovaraju širu rekonstrukciju Vlade, a neposredan povod za to je izbor Marije Pejčinović Burić, aktualne potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, za glavnu tajnicu Vijeća Europe (VE).

Razgovore o rekonstrukciji Vlade potvrdilo je jučer Jutarnjem nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a i Vlade, ali uz napomenu da, iako je uži krug Plenkovićevih suradnika sklon većem osvježenju Vlade, on sam o tome nije donio odluku. Prije svega, kažu izvori, čeka se nedjelja, za kada je predviđen novi summit Europskog vijeća na kojem bi se napokon moglo doznati tko preuzima čelne funkcije u Europskoj uniji. Strani mediji, naime, opetovano kao kandidate za predsjednika Komisije spominju i Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović, a sam premijer jučer je rekao ‘nikad ne znate što će se sve dogoditi’.

Sugovornik Jutarnjeg iz vrha vlasti potvrđuje da je rekonstrukcija na stolu, da su se pravile različite jednadžbe te da je sada sve na premijeru.

“Sve su karte na stolu, o svemu razmišljamo, pa i o tome ići ili ne u rekonstrukciju Vlade. Razmišljamo treba li samo naći novog ministra ili ministricu vanjskih poslova ili popraviti i neke druge resore. O tome razgovaramo i s premijerom i s ljudima iz vrha stranke, poput Jandrokovića, a odluku nismo donijeli”, pojašnjava izvor iz vrha HDZ-a.

Postanu li afere ministra uprave Lovre Kuščevića preopasne za samog premijera, nije nemoguće da mu se šef Vlade na kraju zahvali na suradnji, kao što je bilo i s ministricom Martinom Dalić koju je, baš kao i Kuščevića, branio da zadnjeg trena.
Moguće je da će premijer tražiti zamjenu i za često kritiziranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nedavno nizao pohvale na račun ideja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

Uz Kujundžića tu su i neki drugi ministri poput Gorana Marića, koji nisu bliski Plenkoviću. No, kada bi se premijer odlučio na taj potez, bilo bi to za njega i stranku preriskantno jer svi ti ministri, kažu izvori, sigurno neće skrušeno sjediti u Saboru, već bi mu mogli praviti probleme.
Još jedan visoki dužnosnik HDZ-a upozorava da bi Plenković u slučaju rekonstrukcije Vlade iz svog kabineta trebao najuriti samo aferama opterećene ministre kao što je Kuščević, ali ne i one s kojima se samo politički ne slaže u nekim stvarima.

Jedan bliski premijerov suradnik tvrdi da, ako i dođe do rekonstrukcije Vlade, to neće biti rezanje broja ministarstava, što se ranije spominjalo.
Skorašnjim odlaskom Pejčinović Burić u Strasbourg, u Banskim dvorima se raspravlja o dvije varijante tko bi mogao biti nasljednik. U jednoj verziji na njezino bi mjesto mogao doći sadašnji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji ima veliko iskustvo u vanjskoj politici. No, ta je varijanta problematična jer Plenković nema osobu koja bi ga zamijenila u MUP-u, a i sam Božinović, govore izvori iz HDZ-a, htio bi dovršiti posao koji je počeo u Ministarstvu oko Schengena i migranata.
Druga je pak varijanta da MVEP preuzme sadašnja državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, za koju svi u Vladi imaju samo riječi pohvale. Ali, prema riječima nekih premijerovih suradnika, na tom bi mjestu ipak voljeli vidjeti nekoga iz HDZ-a, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari