Trump u Londonu: Evo tko je njegov favorit za premijera

Donald Trump u trodnevnom je posjetu Velikoj Britaniji. Političke poruke prvog čovjeka SAD-a zaoštravaju situaciju u vezi s brexitom, a miješa se i u izbor budućeg premijera.

Velikoj Britaniji savjetuje da odbije platiti troškove brexita od 39 milijardi funti te napusti pregovore ako ne dobije ono što želi. U jeku trgovinskog rata s Kinom, Donald Trump je upozorio Britaniju i na opasnost vezanu uz zaštitu obavještajnih podataka ako se Huaweiju dopusti pristup izgradnji 5G infrastrukture.

U emisiji urednika i voditelja Damira Smrtića gostovali su bivša ministrica vanjskih poslova i saborska zastupnica Glasa Vesna Pusić, vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović te Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Trenutak za posjet je neobičan i vrlo interesantan.

– Politička kriza oko brexita traje, neizvjesno je i napeto. May će biti premijerka još neko vrijeme, a onda se očekuju izbori u Konzervativnoj stranci. Šefovi država i vlada EU-a su na zahtjev Velike Britanije produljili rok za izlazak. Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, Velika Britanija izlazi 31. listopada, ističe državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić.

Ovo je jedan od povijesno najlošijih trenutaka za posjet bilo kojeg američkog predsjednika. Premijerka je u odlasku, a budući se premijer “tek rađa”.

– Postavlja se pitanje što je čiji cilj. Theresa May je pozvala Trumpa u državni posjet zato da britanskoj javnosti pokaže alternativu europskom tržištu koje će izgubiti izlaskom iz Europske unije. U međuvremenu se puno toga dogodilo, a taj je posjet već jednom odgođen. Situacija se potpuno promijenila, a što se tiče Trumpa, njegovi su interesi drugačiji. Američki stav je da ugovor koji Britanci imaju s Huaweijem, da od toga treba odustati. Drugi njegov interes je kraljevska obitelj, slike s kraljicom, slike nekoga tko je apsolutno prihvaćen, da je mainstream, ističe bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

– Zemlja koja je imala jednu od najracionalnijih politika, ovoga puta gledamo raspad toga. S druge strane Ujedinjeno Kraljevstvo nije ona zemlja koja je ulazila u EU. Neće se biti lako “uštekati” u bivši imperij i trgovinske ugovore. Trump ne pomaže Ujedinjenom Kraljevstvu, ali niti Europi, ističe povjesničar Tvrtko Jakovina.

Favorit Donalda Trumpa za novog premijera je Boris Johnson.

– Johnson je uspostavljao veze s SAD-om. Trump je pak došao zbog medija i onoga kako će ga prikazati. On je s kablovskim televizijama u velikim sukobima. Oni uživa u tome, koristi twitter i Fox News kako bi došao do pozornosti. Boris Johnson je možda njegov favorit jer je vrlo sličan njemu, i to ne samo po frizuri, ističe vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Trumpov cilj nije razbijanje Europske unije, a što mnogi drže da je jedan od njegovih vanjskopolitičkih ciljeva.

– Njemu su bitni trgovinski i strateški interesi. U kontekstu ovoga posjeta, ako pogledamo van svih tih tvitova, imamo konkretne ciljeve. Tu je naravno Huawei, “kao jedan kamen” koji može pokrenuti domino efekt. Njemačka i Velika Britanija za sada drže svoje linije. Drugi konkretni cilj je Iran, stvaranje koalicije protiv Irana, ističe politički analitičar Branimir Vidmarović.

Trump nagovijestio trgovinski sporazum s Britanijom nakon što se ona riješi ‘okova’

Tijekom prvog dana trodnevnog posjeta Londonu, američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnose s Britanijom i nagovijestio trgovinski sporazum nakon brexita.

– Moguć je veliki trgovinski sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što se riješi svojih ‘okova’. Već počinjemo razgovarati!, tvitao je Trump.

Predsjednik je također rekao da njegov posjet Londonu “ide u dobrom smjeru”.

– Kraljica i cijela kraljevska obitelj je fantastična. Odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom su vrlo snažni, dodao je.

Trump je nastavio s ciljem da ušutka medije koji pišu o prosvjedu koji se organizira protiv njega.

– Velike mase onih koji žele dobro i ljudi koji vole našu zemlju. Nisam još uvijek vidio prosvjede no siguran sam da će ih ‘lažne vijesti’ pronaći. Šaljem ljubav svima, rekao je.

Prosvjednici su u ponedjeljak organizirali “narodni banket” na ulicama Londona dok je Trump uživao u kraljevskom banketu u Buckinghamskoj palači.

Puno veći prosvjed trebao bi se održati pod nazivom “Zajedno protiv Trumpa” u utorak, u vrijeme kada će se američki predsjednik sastati s britanskom premijerkom Theresom May te američkim i britanskim poslovnim ljudima.

Kraljica Elizabeta poručila Trumpu: zajedničke vrijednosti povezuju Britaniju i SAD

Večernji banket u čast državnog posjeta američkog predsjednika počeo je obraćanjem kraljice koja je nazdravila svome gostu i njegovoj supruzi i govorila o snazi veza dviju zemalja.

– Dok gledamo u budućnost, uvjerena sam da će nas nastaviti ujedinjavati naše zajedničke vrijednosti i interesi koje dijelimo, kazala je.

– Večeras slavimo savez koji je pomogao da zajamčimo sigurnost i napredak našim narodima kroz desetljeća, i za koji vjerujem da će se održati u mnogim godinama koje dolaze, kazala je.

Trump je također govorio o zajedničkim vrijednostima koje će ujedinjavati dvije zemlje u budućnosti – spomenuo je slobodu, suverenost, samoodređenje i vladavinu prava – ali se dotaknuo i prošlosti i Drugog svjetskog rata.

– Veze između naše dvije nacije zauvijek su zapečaćene u toj velikoj vojni, kazao je Trump.

Facebook Komentari