VIDEO Na prosvjed protiv Roma došli i neki kontraprosvjednici, došlo je do prepirke oko transparenta

U 11 sati u subotu u Čakovcu je počeo prosvjed “Želim normalan život”. Na prosvjedu se pojavilo dvjestotinjak ljudi.

Organizira ga grupa građana iz Ulice Ante Starčevića, koja se naslanja na romsko naselje. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak javlja da je na prosvjedu bilo je manjeg naguravanja, no policija je ljude brzo radzvojila.

Alen Pancera, organizator prosvjeda ”Za normalan život”, kaže kako je stanje u Međimurju “produkt nerada”. “Međimurski čovjek nije zaslužio da ga se gazi i maltretira. Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo. Međimursko strpljenje traje 20 godina”, poručio je Pancera.

Organizatori prosvjeda ističu da ovo nije govor mržnje protiv Roma niti bilo koje druge nacionalnosti. “U Europi ljudi, vjerujem, nemaju te probleme. Ne kažem da je cijela romska policija kritična. Policija zna te delikventne. Ja se pitam zašto ih policija ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kako će mene. Policija je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti”, pita se Pancera.

Maturant Tin Hrgović jedan je od organizatora prosvjednika i kaže kako institucije moraju početi djelovati. “Ne tražimo puno, samo svoje pravo na normalan život”, rekao je Hrgović.

U Novom danu N1 televizije na prosvjed su se osvrnuli i predstavnik Roma u Saboru Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma Kali Sara, Suzana Krčmar.

“Problem postoji godinama, zajedničkim snagama smo pokušali riješiti probleme, ali nismo naišli na odaziv da se riješe problemi Roma”, kaže Krčmar.

Kajtazi je pozvao sve da se ne odazivaju današnjem prosvjedu jer oni koji ga organiziraju “ne žele Romima dobro”. On kaže i kako mu nije jasno zbog čega načelnica općine Pribislavec podržava današnji prosvjed.

Facebook Komentari