Vidović: Mislim da bi svaki naš kandidat mogao osvojiti predsjednički mandat

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović gostovao je u emisiji Studio uživo.

“Ja sam se vrlo pragmatično izjašnjavao kada su me pitali koliko očekujem mandata. Intimno sam računao da su izgledna 4 mandata. Mislim da za vas radi agencija 2puta1 koja je predvidjela 4 mandata za HDZ, 4 mandata za SDP i Kolakušića. Mi smo u stranci pokušali doći do preciznih podataka. Nije bilo sigurno hoće li tri ili četiri mandata, ali to je u skladu s našim očekivanjima”, kazao je Davorko Vidović.

“Kad se stvara jedna percepcija o stranci da je potonula, istovremeno je zavladalo jedno raspoloženje u kojoj je SDP nekakva prošla priča. To je imalo psihološki učinak na jedan dio ljudi. Srećom, to nije utjecalo na jedan dio birača. Građani imaju jedan suptilan osjećaj za ono što ne vrijedi. Ja sam uvijek prepoznavao pravu kritiku ljudi. Prepoznaje se kad je iskrena kritika i kad se radi o malicioznom pokušaju”.

“Ugodno mi je bilo za čuti da smo dobili u Osijeku. Mislim da je tu presudilo što je Biljana Borzan Osječanka. Mislim da je bilo mudro staviti na listu naše bivše europarlamentarce. Trebalo je pobijediti vlastitu taštinu, predrasude i mudro sastaviti listu”.

O predsjedničkim izborima – novi model izbora?
Na pitanje kako zadržati ovaj moment nakon uspjeha na izborima za Europski parlament, Vidović je kazao: “Imamo inicijativu i moramo pokazati prijedloge za rješenje problema. Mi imamo sjajnu prigodu da napravimo novu političku inicijativu, da unesemo nešto u politički život što ga može promijeniti. SDP ima priliku i puni legitimet da biračkom tijelu ponudi jedno aktivnije participiranje u samom izboru kandidata za predsjedničke izbore. Ja pripremam, prilično dorađeni, model koji bi bio vrlo sličan onom koji se provodi u Francuskoj. Cilj je da se uključi što veći broj ljudi. Mogu se uključiti svi birači koji bi se prijavili i koji bi odlučivali o kandidatu za predsjedničke izbore. Ima dovoljno vremena da se naprave predizbori i da se napravi jedna kampanja kojom bi se predstavio kandidat. Ako bude više političkih stranaka, moguće je da će svaka predložiti kandidata.

“Ja ne sumnjam da će SDP ponuditi osobu koja će biti predsjednički kandidat. ali ja ne bih umanjio značaj svih naših birača. Mi moramo imati u vidu da je to predsjednička funkcija. Selekcijski postupak i pravila se utvrđuju. Već ta kampanja će biti zanimljiva. Ukoliko bi vodstvo izašlo s jednim kandidatom, taj kandidat neće imati jednaku težinu kad bi bio kandidat svih birača. Treba pustiti našim biračima da izaberu tog kandidata”.

Lijevo-liberalna opcija osvaja Pantovčak

Na pitanje tko bi odgovarao ukoliko takav kandidat ne bi postao predsjednik, politički tajnik stranke je izjavio: “Ništa se neće dogoditi ako ne prođe. Zašto bi odgovornost za neuspjeh takvog kandidata išla na jednu osobu ili na predsjedništvo? Demokracija uključuje širu podjelu odgovornosti”.

“Ja mislim da bi svaki naš kandidat mogao dobiti izbore i da će ta osoba biti sljedeći predsjednik Hrvatske. Nismo stranka bez vodstva i vizije. Mi znamo tko će i što će to raditi. U ovom slučaju, ja sam siguran da će lijevo-liberalna opcija osvojiti Pantovčak i da ćemo imati predsjednika koji će odgovarati svim građanima”, kazao je Davorko Vidović, piše N1.

Facebook Komentari