12.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čačićev Dumbović obrušio se na Pupovca: U Saboru je svakom loncu poklopac;...

Čačićev Dumbović obrušio se na Pupovca: U Saboru je svakom loncu poklopac; Dosta je ovom narodu pokvarenih intelektualaca i doktora smrti

U Dvoru se održao prosvjed protiv planirane gradnje odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac, na obližnjoj Trgovskoj gori. Okupilo se oko pet stotina ljudi.

Prosvjed je počeo točno u podne u središtu mjesta, u organizaciji koordinacije inicijativa građana Dvora, Kostajnice i Petrinje, kojima daje podršku i gradonačelnik Grada Petrinje te zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović. Naime, Trgovska gora jedina je lokacija preostala u državnom Prostornom planu kao lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, a MORH je nedavno počeo čišćenje objekata vojarne Čerkezovac s namjerom njihove predaje Ministarstvu državne imovine što se tumači kao jedan od koraka ka uspostavi Centra za radioaktivni otpad na ovoj lokaciji, piše Večernji.

Načelnik Dvora Nikola Arbutina iz SDSS-a dočekan je zvižducima. Optužio je organizatora da je prosvjed ispolitiziran. Pozvao je na zajedništvo i da se odgovor traži na državnom nivou. Kazao je kako je općina protiv odlaganja. No, ne vjeruju mu jer je SDSS u koaliciji sa HDZ-om, na državnoj razini.

– Lažeš, ti si glavni pijun! Gledaj nas u oči dok to govoriš – vikali su okupljeni prosvjednici tijekom Arbutinina govora.

Darinko Dumbović, zastupnik u Saboru s liste Narodne stranke – reformisti prozvao je ostale saborske zastupnike što nisu sudjelovali na prosvjedu. Istaknuo je kako su i HDZ i SDP i SDSS bili protiv njegova prijedloga u Saboru da Trgovska gora briše iz prostornog plana kao lokacija za radioaktivni otpad.

– U Hrvatskom saboru Pupovac je svakom loncu poklopac, i sve zna, a jedino oko ovog nema svoje mišljenje. On je trebao biti danas ovdje sa svojim načelnikom, ali neće. Dosta je ovom narodu pokvarenih intelektualaca i doktora smrti. Iz Zagreba vide politiku ‘daleko od pogleda, daleko od srca’ računajući da ovdje nema snage za otpor jer su neki predstavnici nacionalne manjine prodali ljude za svoje interese. To im neće proći. Ovaj prostor je devastiran, devastirani su ljudski odnosi, infrastruktura je uništena i sada žele da ovo bude nacionalni centar za smeće, a drugi da se izbore za svoj razvoj. E to neće proći – rekao je Dumbović obraćajući se prosvjednicima.

Protiv namjere Hrvatske da otpad odlaže na ovom mjestu, koje je kilometar udaljeno od rijeke Une i bosanske granice, izjasnilo se i predsjedništvo BiH koje je od Hrvatske zatražilo da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. Na prosvjed su stigli i mještani Novog Grada u BiH, koji su najbliži budućem odlagalištu radioaktivnog otpada u Čerkezovcu, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike