Danas se diljem svijeta pa tako i u nas obilježava Dan autizma

U javnosti se sve više govori o poremećaju iz spektra autizma (PSA) i potrebama djece i osoba s PSA-om kojih je sve više. Danas se diljem svijeta pa tako i u nas obilježava Dan autizma.

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Prema zadnjem izvještaju Centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti Sjedinjenih Američkih Država, bilježi se stalan porast prevalencije autizma.

Kako što ranije intervenirati u slučajevima autističnih poremećaja govorile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar, edukacijska rehabilitatorica i logopedinja doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja.

I ove će se godine u Hrvatskoj nizom manifestacija obilježiti ovaj dan i senzibilizirati hrvatsku javnost na potrebu da bude društvo jednakih šansi za sve.

Facebook Komentari