Predsjednica RH o svojem doktoratu: Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda u znanstvenoj zajednici

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je na medijske napise kako piše doktorat na temu koja je već obranjena kod njenog mentora.

‘Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda u znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, gdje je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na razini sveučilišta. Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom’, poručila je Grabar Kitarović za tportal.

Jutarnji list u ponedjeljak je objavio tekst u kojem su naveli da je mentor na doktoratu Kolinde Grabar Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, prije četiri godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovjetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde Grabar Kitarović.

U tekstu navode da je magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom ‘Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije’, a naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar Kitarović je ‘Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)’.

Sredinom ožujka Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada Kolinde Grabar-Kitarović, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata. U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Kolinde Grabar-Kitarović je dvoje profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti – Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te Anton Grizold, kojeg je Grabar-Kitarović odabrala i za mentora pri izradi doktorata, s ljubljanskog fakulteta.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora – Dejan Jović i docent Marko Grdešić. Ni Jović ni Grdešić, međutim, nisu bili raspoloženi za Jutarnji list komentirati razloge svojeg protivljenja i suzdržanosti. Jović je Jutarnjem je rekao da je to unutarsveučilišna stvar koju ne želi javno komentirati, a Grdešić nije želio reći ni toliko.

Facebook Komentari