Hoće li dubrovačka žičara nastaviti s radom: Vlasnik do ponoći mora otplatiti milijunske dugove

Hoće li dubrovačka žičara, jedna od najvećih dubrovačkih atrakcija, sutra prestati s radom? Grad i država dobili su dvije nepravomoćne presude koje vlasniku žičare nalažu plaćanje milijunskog duga.

Gotovo cijelo desetljeće žičara radi i zarađuje milijune bez koncesije, što je zakonom o koncesijama zabranjeno. Rok za uplatu duga državi i gradu koji je, prema riječima gradonačelnika Mata Frankovića, odredilo državno odvjetništvo, uskoro istječe, piše RTL.

Ako vlasnik žičare do ponoći državi i gradu ne uplati oko 40 milijuna kuna, žičara bi mogla prestati s radom.

“To uopće nije moguće, budući da je danas nedjelja, zar ne? No mi ćemo svakako uplatiti dug po pravomoćnoj presudi, a kakva će ona biti to treba vidjeti”, kaže Anto Rusković, direktor Excelsa nekretnine.

Plaćanje milijuna naložilo je državno odvjetništvo, poručuju iz grada. Anto Rusković se pita zašto bi platili dug kad im grad nikada nije poslao ugovor o koncesiji na potpis.

“Dobili smo iz državnog odvjetništva nalog da se ne može ugovor potpisati prije nego što se rješi pitanje prethodnog razdoblja odnosno ovih 9 godina poslovanja žičare bez koncesije”, rekla je glasnogovornica grada Dubrovnika Marijana Vitković.

Godišnji promet žičare, tvrde u gradu, je oko 60 milijuna kuna, od čega Excelsa nekretnine pospremi oko 65 posto čiste zarade. Grad od svega, do sada, nije dobio niti kunu.

“Moje je mišljenje da se ne treba ništa zatvoriti, ali da trebaju platit sve zaostatke i dalje po ugovoru odrediti normalnu cijenu”, komentira Mirko iz Dubrovnika.

“Trebali bi svi plaćat koncesije, jer mislim da je to najpoštenije, kako plaćaju muzičari i ugostitelji. Ili plaćaju svi ili nitko”, slaže se i Iva iz Dubrovnika.

Za ugostitelje koji gradu redovno plaćaju korištenje gradskih površina za terase, ovo je nezamislivo.

Neki pak smatraju kako ovo ocrtava nepravdu između velikih i malih te siromašnih i bogatih.

“Apsolutno nevjerojatno, jer da smo mi mali tako nešto išli napravit ili da smo stavili jednu stolicu više na kvadrat više nego smijemo, to bi definitivno netko u gradu sankcionirao”, kaže Ana Bitanga, voditeljica restorana.

Milijunski dug neće biti plaćen do roka kojeg je zadalo državno dvjetništvo. Odgovaraju hoće li zato na žičaru slati carinike.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije dalo nalog Carinskoj upravi za postupanje temeljem članka 87. Zakona o koncesijama budući da Carinska uprava ima, samostalno i bez ičijeg naloga ovlast ograničiti ili zabraniti obavljanje gospodarske djelatnosti bez koncesije.”

U gradu očekuju upravo ovakvo postupanje carinika. Hoće li žičara ili neće sutra prestati sa radom, ovisi o njihovu izlasku na teren, piše RTL.

Facebook Komentari