15.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska HGSS: Iz 70 metara duboke jame izvučeno beživotno tijelo muškarca; Sumnja se...

HGSS: Iz 70 metara duboke jame izvučeno beživotno tijelo muškarca; Sumnja se da je riječ o migrantu

HGSS javlja kako je danas u 12.30 sati HGSS Stanica Gospić preko centra 112 zaprimila je poziv od policije da se na području Rudopolja, točnije Javornik, dogodila nesreća u kojoj je jedna osoba upala u jamu.

Bez dodatnih informacija o dubini i izgledu jame, 8 spašavatelja po zaprimljenom pozivu odmah izlazi na teren. Kako se radilo o speleo akciji spašavanja, akcija kreće i odvija se po zadanoj proceduri te je obaviještena komisija za speleo spašavanje i odmah se u stanje pripravnosti poziva susjedna Stanica Karlovac.

Dolaskom na mjesto događaja tri spašavatelja spuštaju se u jamu do unesrećene osobe kako bi pregledom konstatirali stanje i pripremili osobu za transport. Kako se radilo o 70 m vertikalnoj jami, osoba je prilikom pada zadobila teške tjelesne ozljede bez pokazivanja znakova života.

Tim spašavatelja u jami unesrećenu osobu upakirao je u speleo nosila i pripremio za transport, dok je tim na ulazu u jamu postavio sidrišta i sistem za izvlačenje. Transport je tekao brzo i bez poteškoća te je unesrećena osoba vrlo brzo izvučena na površinu i predana policiji na daljnje postupanje.

HGSS je i ovom akcijom pokazao izuzetnu spremnost i obučenost i za najsloženija tehnička spašavanja kakva su upravo u speleološkim objektima, piše HGSS.

Policija još nije objavila detalje ove nesreće niti identitet poginuloga, ali se pretpostavlja kako je riječ o migrantu koji se na kratko izdvojio iz skupine i upao u krašku jamu kakvih ima mnogo na ovome lokalitetu. Nesreća se dogodila na potezu između sela Rudopolje nedaleko od Vrhovina, u smjeru Saborskog u Općini Rakovica. Ukoliko se utvrdi da je riječ o migrantu, kako se neslužbeno pretpostavlja, na ovaj način bit će potvrđene pretpostavke po kojima su migranti počeli koristiti novu rutu koja dobrim dijelom presijeca NP Plitvička jezera, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike