Više podmetnutih požara iznad Senja: Vatrogasci usprkos jakoj buri uspjeli spasiti kuće

Teška je noć iza senjskih vatrogasaca o kolega im iz okolnih gradova. Veliki požar koji je zahvatio dijelove šume i niskog raslinja na području iznad Senja uz buru koja je sinoć puhala stvorio je velike probleme za lokalno stanovništvo, a u jednom trenutnu približio se i na 50-100 metara od kuća.

“Kad smo stigli gore, shvatili smo da nije riječ o jednom, nego o više požara. Odmah su mobilizirane sve snage iz Senja, a u pomoć su nam došli i kolege iz cijele županije, a kasnije i iz Novog Vinodolskog, Crikvenice, Rijeke, Krka, Zlobina. Ukupno se s vatrom borilo 76 vatrogasaca te je na teren izašlo 21 vatrogasno vozilo”, rekao je Zvonimir Lončarić, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika.

U gašenju je sudjelovao kanader koji se zbog mraka morao povući s terena dosta brzo u sinoćnjoj akciji, no u subotu ujutro kanaderu se pridružio i jedan manji avion za gašenje Fireboss. Od šest sati ujutro oba aviona su u zraku te pokušavaju u potpunosti lokalizirati požar.

Dobra vijest za već iscrpljene vatrogasce je da je bura prestala puhati, no zamjenik zapovjednika rekao je da požari još uvijek nisu lokalizirani te da bi se situacija dodatno zakomplicirala ako bi bura opet ojačala.

“Ne možemo sa sigurnošću reći kolika je površina izgorila, ali znamo da se radi os stotinama hektara. Mogu iz iskustva ustvrditi da su ovi požari podmetnuti jer su se pojavili u malom vremenskom razmaku na više mjesta”, rekao je Lončarić, piše RTL.

Share This Article